Alimentatia in functie de varsta (II)

Alimentatia in functie de varsta (II)
  calendar_month        
Deceniu dupa deceniu, corpul si nevoile sale alimentare se schimba. Expertii ne invata care sunt regulile de nutritie pentru fiecare etapa de viata.

Citeste si prima parte a articolului!

La 40 ani

Rata metabolica - atat la femei, cat si la barbati - este acum cu 10% mai scazuta decat la 30 ani, iar asta inseamna ca s-ar putea sa te ingrasi si sa te imbolnavesti de diabet si boli de inima. Femeile experimenteaza si tulburarile premenopauzei, cum ar fi schimbarile de dispozitie, bufeurile de caldura si anxietatea.

Mananca mai multa... Carne de vita, Soia si Alimente-curcubeu

Ciclul menstrual dereglat poate determina anemii, de aceea se recomanda un aport crescut de carne rosie slaba (de 4 ori pe saptamana). In plus, ia si niste vitamina C, pentru a mari absorbtia fierului.

Soia si lintea sunt plante bogate in fitoestrogeni, ajutand la reechilibrarea hormonala. In Asia, unde se consuma foarte multe alimente pe baza de soia, femeile raporteaza mult mai rar efectele secundare ale tulburarilor de ciclu.

Pe masura ce varsta incepe sa-si puna amprenta asupra pielii, consuma mai multe fructe si legume cu continut pretios de betacaroten, plus vitamina E (din avocado si cereale integrale) si acizi grasi esentiali din uleiul de masline si nuci.

Evita... Biscuitii

Metabolismul incetinit implica renuntarea la 200 calorii pe zi (sau arderea acestor 200 calorii prin sport). Poti sa faci sacrificii mici (evitarea painii si biscuitilor) pentru a mentine echilibrul corporal.

La 50 ani

Barbatii si femeile au riscuri egale de boli cardiovasculare, osteoporoza si cancer.

Mananca mai multe... Tarate
Adauga fibre solubile in dieta prin aportul de tarate, ce contribuie la scaderea colesterolului.

Evita... Sarea

Unul dintre factorii de risc majori ai bolilor cardiovasculare este hipertensiunea provocata de sedentarism, excesul de alcool si sare. Renunta la alimentele sarate si consuma in schimb mai mult potasiu din banane, sucuri de fructe si fructe uscate.

La 60 ani si mai mult

Rata metabolica este cu 20-40% mai scazuta decat la 20 ani, asa incat cresterea in greutate poate fi o problema, iar riscurile de cancer cresc semnificativ.

Mananca mai multe... Probiotice
Pe masura ce imbatranesti, creste posibilitatea de internare in spital, iar bacteriile probiotice te ajuta sa lupti cu microbii mai bine decat gelurile de maini si sapunul.

Bea mai mult... Ceai
Pe masura ce imbatranim, ne pierdem senzatia de sete, de aceea poate aparea deshidratarea, oboseala, durerile de cap, lipsa concentrarii, boli de rinichi si cistita. Apa e intotdeauna cea mai buna, dar si ceaiurile si cafeaua se pun la socoteala.

Evita... Carnatii

80% din cazurile de cancer intestinal se inregistreaza la peste 60 ani, deci redu consumul de carne procesata (carnati, salam, sunca, pate). Oamenii de stiinta spun ca dieta bogata in folati - vegetale verzi si frunze - scade riscul de cancer si iti mentine o silueta sanatoasa.

Autor: Nuage

Recomandari