Beneficiile consumului de masline

history_edu ele.ro calendar_month 31 Oct 2011, 09:26
Grecii considera maslinele ca fiind un simbol al bunatatii, al nobilimii si al pacii.
Maslinul este un arbore cultivat de cateva secole, iar fructul este utilizat ca atare sau sub forma de ulei pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii.
In prezent, maslinul este cultivat in special in zona Mediterana, in unele zone subtropicale din SUA si in America Latina.
Beneficiile consumului de masline
Maslinele sunt fructe verzi, carnoase, care devin negru-violet in momentul in care sunt complet coapte, desi exista si exceptii: sunt soiuri care ramai verzi pana la maturitate sau se fac maronii.
Din punct de vedere al sanatatii, maslinele negre sunt superioare celor verzi datorita continutului ridicat de minerale.
Maslinele contin putine glucide si sunt o sursa excelenta de acizi grasi monosaturati. De asemenea, maslinele sunt bogate in sodiu si iti indeplinesc aceasta necesitate nutritionala fara sa mai fie nevoie sa adaugi sare la mancare.
Maslinele contin vitamina E si o serie de minerale precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru si seleniu. In plus, acestea contin proteine, vitamina C, vitamina K si alte elemente care se pastreaza chiar si atunci cand maslinele sunt tranformate in ulei.
Maslinele sunt bogate in acid linoleic, un ingredient benefic in special mamelor care alapteaza. Deficienta acestui element este conectata adesea de unele boli de piele si probleme de crestere la copii. Din acest motiv medicii recomanda proaspetelor mamici sa includa maslinele in dieta lor.
In plus, vitaminele A, D, E si K ajuta la cresterea oaselor copiilor si adultilor deopotriva
Gustul si aroma maslinelor provin din polifenoli, ingredient care lupta cu succes impotriva cancerului si care are proprietati anti-inflamatorii. In acelasi timp, vitamina E si alti antioxidanti continuti de masline reduc riscul de deteriorare a celulelor din organism.
Beneficii ale uleiului de masline
In afara de faptul ca este un antioxidant excelent, uleiul de masline are efecte benefice asupra nivelului de colesterol. Uleiul extravirgin de masline scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul colesterolului bun.
Uleiul de masline contine o serie de elemente, printre care grasimi monosaturate care protejeaza femeile impotriva cancerului mamar .
Un alt beneficiu al consumului de ulei de masline este acela ca ajuta la tratarea unor afectiuni cum ar fi astmul sau artrita reumatoida.
Uleiul de masline este un ingredient extrem de benefic si pentru frumusetea ta. Acesta poate fi utilizat pentru crearea unor masti super hidratante pentru piele si par. De exemplu, daca nu ai gasit nicio crema hidratanta care sa te multumeasca, incearca sa iti masezi pielea cu jumatate de lingurita de ulei de masline extravirgin. Dupa 5 minute de masaj indeparteaza excesul de ulei cu o discheta demachianta de bumbac.
De asemenea, daca parul tau pare a fi uscat si degradat, aplica-i o masca extra hidratanta realizata din linguri de ulei de masline o lingurita de miere si un galbenus de ou. Dupa ce masezi bine tot parul (inclusiv scalpul) cu produsul finit, asteapta 20 - 30 de minute si samponeaza parul, dupa care clateste-l cu apa curata din belsug.
Autor: Ana-Maria Dragota
Alte articole despre