Ce dieta ayurvedica alegi, in functie de constitutia ta

Ce dieta ayurvedica alegi, in functie de constitutia ta
  calendar_month        
Ayurveda reprezinta un sistem medical antic, folosit in India. In traducere libera, Ayurveda inseama "stiinta vietii" si propune o altfel de viziune asupra modului in care te alimentezi. In functie de constitutia ta (dosha), poti alege sa te ghidezi dupa un anumit principiu Ayurveda.

Descopera ce inseamna o dieta ayurvedica si cat de potrivita este pentru tine.
Cele 3 principii Ayurveda

Gandirea ayurvedica spune ca fiecare persoana se naste cu o constitutie unica, formata din 3 energii, dintre care una este dominanta. Aceste energii se numesc: Vata (aer), Pitta (foc) si Kapha (apa si pamant).

In functie de energia care predomina in constitutia ta, poti urma o anumita dieta ayurvedica. Ce obtii daca urmezi indicatiile ayurvedice: iti restabilesti echilibrul si armonia organismului.

Caracterici pentru tipul Vata

Persoanele la care predomina energia Vata pot avea dificultati in luarea in greutate. Din punct de vedere fizic, au o structura osoasa proeminenta, sunt mici in solduri, au pielea si parul uscat, au sanii mici si le este frig tot timpul. Din punct de vedere mental, invata si uita foarte repede si sunt creative.

Constipatia frecventa, insomnia si oboseala sunt caracteristice pentru persoanele Vata.

Dieta Vata

Iata ce presupune dieta pentru persoanele Vata: renuntarea la alimentele uscate si crocante renuntarea la bauturile carbogazoase evitarea legumelor reci, negatite includerea supelor calde in alimentatie consumul de cereale gatite consumul de nuci consumul de legume gatite consumul de lapte fierbinte

Caracteristici pentru tipul Pitta

Persoanele din categoria Pitta au o constitutie atletica, incaruntesc prematur, chelesc prematur si au o digestie foarte buna - pot manca aproape orice. Din punct de vedere mental, sunt foarte inteligente, ambitioase si au tendinta de a fi perfectioniste in tot ce fac. Persoanele Pitta se enerveaza rapid.

Dieta Pitta

Iata ce presupune dieta pentru persoanele Pitta: renuntarea la alimentele picante, cu gust astringent (rosii, lamaie), la alcool, cafea, otet consumul de fructe dulci - mango, pepene consumul de legume bogate in apa - castraveti, de exemplu consumul de lactate cu un continut mic de grasimi

Caracteristici pentru tipul Kapha

Persoanele Kapha au o constitutie mai robusta, solduri si umeri lati, par gros si cret si rezistenta fizica de invidiat. Din punct de vedere mental, persoanele Kapha au un ritm mai incet de invatare, dar au memorie buna. Din punct de vedere emotional, sunt loiale, stabile si demne de incredere.

Kapha au o circulatie proasta si o digestie lenta, motiv pentru care sunt predispuse la obezitate.

Dieta Kapha

Iata ce presupune dieta pentru persoanele Kapha: reducerea cantitatii de ulei si grasimi din mancare reducerea alimentelor dulci si sarate reducerea lactatelor consum moderat spre mic de carne rosie consumul de alimente picante consumul de legume si leguminoase consumul de alimente bogate in fibre

Conform principiilor Ayurveda, in timpul mesei, mancarea trebuie sa ocupe doar o treime din capacitatea stomacului, o treime trebuie sa fie cu apa si o treime trebuie lasata goala. Aceasta va ajuta digestia si va ajuta la claritatea mentala.

Ignorarea legilor stilului de viata corect permite acumularea de toxine in organism si aparitia bolilor, mai spun principiile ayurvedice.Autor: Laura Galan

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Vorbe de duh
  • person

    ""femeile sunt facute sa fie iubite, nu intelese" - oscar wilde"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right