Ce e in neregula cu sucul de portocale?

Ce e in neregula cu sucul de portocale?
  calendar_month        
Ce poate fi mai bun si mai sanatos decat un pahar de suc de portocale la micul dejun?

Se pare totusi ca bautura din comert, aceea pe care scrie "Natural 100%", nu este chiar asa de naturala precum crezi - procesul de fabricare poate trece fructul prin tot felul de procese, de la caldura la conservare, pentru a astepta cam un an sa fie consumata.

Ce ar fi consumatorii surprinsi sa afle despre sucul de portocale?

Marii producatori de suc de portocale pasteurizat ("care nu este obtinut din concentrat") tin sucul in rezervoare aseptice uriase pentru a asigura rezerva pentru un an. Sucul depozitat in acest fel trebuie sa fie privat de oxigen, un procest cunoscut sub numele de de-aerare, pentru a nu oxida rezervoarele.

Cand sucul este lipsit de oxigen, este lipsit de asemenea si de chimicalele care ii dau aroma - daca ai gusta sucul direct din rezervoare, ar avea gust de apa cu zahar. Astfel, producatorii angajeaza companii de parfumuri pentru a fabrica arome ce vor fi adaugate acelei "ape cu zahar" pentru a o face sa aiba din nou gust de suc de portocale.



Cum ne induce in eroare eticheta?

Un exemplu bun ar fi "stors din portocale proaspete". Chiar daca portocalele ar fi fost proaspete atunci cand au fost stoarse, ceea ce nu e adevarat, oricum nu prea conteaza in clipa in care sucul este oricum injectat cu substante artificiale pentru a i se oferi aroma "naturala".

Care e mai sanatos - concentrat, la sticla sau in cutii de carton?

E greu de spus. Ceea ce conteaza insa este ca pretul nu este relevant pentru calitatea sucului. Orice produs care are termen de garantie la raft peste 60 de zile si este disponibil pe tot parcursul anului trebuie sa fie procesat destul de mult.

Daca vrei unul care sa fie mai aproape de "stors din portocale proaspete" cauta unul pe care sa scrie "a se consuma inainte de..." Sucul proaspat nu ar trebui sa tina mai mult de 2-3 zile.

Cea mai buna alternativa?

Poti cumparat suc de portocale produs de supermarket-uri si imbuteliate de ei, pe loc. Sunt mai scumpe decat cele produse in masa, si sunt si ele diluate cu apa dar oricum mai naturale. Cea mai sanatoasa alternativa insa ramane cumpararea portocalelor proaspete din piata si prepararea sucului acasa.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Off topic ganduri in ploaie
  • person

    "detalii la www.fondurile-structurale.com"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right