Chips-uri, cartofi prajiti, biscuiti... sunt periculosi?

Chips-uri, cartofi prajiti, biscuiti... sunt periculosi?
  calendar_month        
Trebuie sa incetam a mai manca chips-uri, cartofi prajiti si biscuiti?

Aceasta sugereaza un studiu suedez, care a detectat doze mari dintr-o substanta cancerigena, acrilamida, in aceste produse. Responsabilul: modul de prajire. Suntem oare in pericol de a ne otravi fara sa stim?


Un efect al temperaturii?

Potrivit acestui studiu, factorul responsabil ar fi temperatura de coacere. Astfel, prin incalzirea excesiva a glucidelor se produce acrilamida. Acest lucru ramane valabil pentru toate fainoasele, inclusiv pentru orez si cartofi.

Responsabilii ar fi, in cazul cartofilor si chips-urilor, prajirea, sau in cazul biscuitilor, coacerea in cuptoarele industriale. Aceasta deoarece cercetatorii au studiat si cerealele si nu au gasit nicio urma de acrilamida. Doar incalzirea face ca aceasta substanta sa apara, si doar anumite tipuri de incalzire (fierberea este ok).

Numerosi vinovati

In studiul lor, cercetatorii suedezi au analizat numeroase alimente si mancaruri preparate. Ei au gasit cel mai mare continut de acrilamida in chips-uri (pana la 1000 micrograme/kg) si cartofi prajiti (pana la 500 micrograme/kg). In functie de aportul alimentelor in acrilamida si de consumul mediu, cercetatorii le-au clasat astfel:

53001.jpg
Derivati de cartofi: 36%

Paine: 16%

Biscuiti: 5%

Cereale: 3%

Restul de 40% vin din alte grupe de alimente nestudiate inca. In plus, acest studiu nu a luat in calcul acrilamida obtinuta din tigari sau apa. Cercetatorii citeaza chiar si unele cosmetice ca sursa potentiala.

Care sunt pericolele?

Acrilamida si verisoara ei, poliacrilamida, sunt cunoscute, ele fiind utilizate mai ales in industria materialelor plastice. Toxicitatea lor a fost studiata pe animale. Astfel, ele sunt capabile sa distruga ADN-ul. Se cunoaste faptul ca expunerea prelungita poate induce tumori la soareci si ca dozele mari au efecte neurologice si diminueaza fertilitatea.

Insa studiile pe oameni raman prea putine si controversate. Totusi, acrilamida este recunoscuta ca substanta toxica de catre OMS, iar UE recomanda sa nu se depaseasca 0,1 micrograme/L in apa, ori un pachet de chips-uri ar putea contine de cateva sute de ori mai mult.

Recomandari