Cum sa nu te ingrasi, dupa ce te lasi de fumat
history_edu redactia ele.ro calendar_month 07 Nov 2012, 15:28
Renuntarea la fumat poate avea efecte puternice asupra organismului si psihicului tau. Abandonarea acestui viciu nesanatos este insa ingreunata si mai mult de temerea unei cresteri bruste in greutate. Afla cum sa nu te ingrasi, dupa ce te lasi de fumat.
Cand ai decis sa te lasi de fumat, este important sa apelezi la un plan clar de actiune, pentru a impiedica revenirea la acest obicei, dar si pentru a preveni o crestere nedorita in greutate.
Construieste un plan imediat dupa ce ai luat decizia
Dincolo de modul in care te lasi de fumat, progresiv sau brusc, este important ca planul tau sa vizeze cele doua efecte importante ale renuntarii la tigari. Pofta de mancare creste, iar metabolismul incetineste usor.
Planul tau poate include modificari in alimentatie, eliminarea tentatiilor, dar si alte schimbari in stilul de viata. Indiferent de prioritatile alese, asigura-te ca ai curatat frigiderul si camara de tentantiile culinare carora le vei putea rezista cu greu.
Modifica-ti alimentatia
In afara de cresterea apetitului, mancarea poate avea chiar un gust mai bun dupa ce ai renuntat la fumat. Incepi prin a elimina mancarurile grase si caloriile "goale" din alimentatia ta.
Carnea slaba, alaturi de legume, fructe si cereale integrale sunt bazele unei alimentatii sanatoase in orice conditii, dar mai ales dupa ce ai renuntat la fumat. Mai mult ca sigur vei manca mai mult, astfel ca este important sa alegi alimentele cu riscul cel mai mic pentru silueta, inclusiv branzeturi cu continut redus de grasime.
Pregateste-ti gustari sanatoase
Efectele renuntatului la fumat sunt simtite la nivel oral de cei mai multi fosti fumatori. In loc sa-ti umpli gura cu mancare, apeleaza la cat mai multa guma fara zahar sau la bomboane mentolate fara calorii.
Pregateste-ti gustari sanatoase, pe care sa le ai la indemana pentru a evita orice tentatie de fast food de-a lungul zilei. Evita produsele de patiserie din comert, cu continut ridicat de carbohidrati, si opteaza pentru fructe, ce contin multe fibre. Cand pofta de mancare pare ca scapa de sub control, bea mai multa apa si apeleaza chiar la paie si scobitori pentru a rontai ceva fara calorii periculoase.
Evita alcoolul
In afara de continutul ridicat de calorii, alcoolul poate fi elementul care iti da peste cap tot planul. Incearca sa consumi cat mai putine bauturi alcoolice in primele saptamani dupa ce te lasi de fumat.
Alcoolul iti slabeste vointa si, chiar daca nu te apuci din nou de fumat, vei fi mai tentata sa te recompensezi pentru faptul ca nu fumezi cu mancaruri grase sau deserturi savuroase, pline de calorii.
Fa sport
Daca ai un stil de viata sedentar, fa cativa pasi in directia corecta atunci cand te lasi de fumat. Activitatea fizica regulata contribuie decisiv la mentinerea greutatii in limite bune dupa renuntarea la fumat.
Cand respingi din start mersul la sala, joggingul sau alte activitati sportive, o solutie de compromis poate fi mersul pe jos. Renunta la lift, urca si coboara pe scari si incearca sa faci plimbari zilnice tot mai lungi.
Accepta solutii ajutatoare
Guma cu nicotina si alte medicamente utile pentru renuntarea la fumat sunt asociate cu un risc mai mic de ingrasare dupa abandonarea acestui viciu.
Apeleaza la sfatul medicului si accepta solutii ajutatoare care iti pot usura tranzitia catre statutul de nefumatoare si te pot ajuta sa nu aduni kilograme in plus.
Autor: Iulia Anghel
Alte articole despre