Efectele benefice ale fructelor si legumelor, in functie de culoare

Efectele benefice ale fructelor si legumelor, in functie de culoare
  calendar_month        
Autor: Laura Galan

Culorile alimentelor constituie, in multe situatii, un criteriu dupa care ne hotaram ce cumparam si ce nu. Cu cat sunt mai colorate anumite legume si fructe , cu atat mai mult ne vom dori sa le punem in cos, apoi in farfurie.

Specialistii din domeniu au ajuns la concluzia ca unele legume si fructe pot avea efecte benefice asupra organismului, datorita coloritului.


77614.jpg


1. Beneficii legumele verzi
Verdele in farfurie inseamna sanatate pura. Alimentele verzi, in special legumele, sunt recomandate in orice dieta, deoarece sunt bogate in antioxidanti si vitamine. Pe langa faptul ca ajuta la mentinerea sanatatii celulelor, alimentele verzi te ajuta sa nu ai probleme cu arterele, rinichii si ficatul.

Toate alimentele verzi ar trebui incluse in alimentatia zilnica, insa unele dintre acestea au proprietati cu adevarat miraculoase. Este vorba despre varza Kale, varza obisnuita, spanacul, ardeii verzi, macrisul, salata verde, dovleceii, broccoli, varza de Bruxelles, fasolea verde, soia si ceaiul verde.



77611.jpg


2. Beneficii legume si fructe rosii
Rosul este culoarea care iti starneste apetitul, tocmai de aceea multe restaurante sunt decorate in aceasta nuanta. De asemenea, rosul iti confera energie, previne dezvoltarea bolilor cadiovasculare si reduce riscul de a face cancer.

Fructele si legumele rosii contin numeroase vitamine, antioxidanti si fitonutrienti. Cele mai bune alimente rosii sunt merele, pepenele rosu, capsunile, ciresele, zmeura, ardeii grasi, rosiile de gradina si merisoarele.




77612.jpg


Beneficii legume si fructe galbene si portocalii
Fructele si legumele galbene si portocalii mentin sanatatea ochilor, intaresc sistemul imunitar, pastreaza nivelul optim de hidratare a pielii si incurajeaza dezvoltarea unui organism sanatos.

Printre legumele si fructele cele mai indicate, din aceasta gama de culori, se numara ananasul, lamaile, fructul pasiunii, portocalele, pepenele galben, morcovii, caisele, cartofii dulci, mandarinele, papaya, porumbul, bananele si mango.



77613.jpg


4. Beneficii legume si fructe albe si bej
Legumele si fructele albe si bej sunt vitale in alimentatia ta, deoarece te ajuta sa ai oase sanatoase si o buna circulatie a sangelui.

Nutritionistii recomanda sa incluzi in alimentatia ta zilnica legume si fructe din aceasta categorie de culori. Cele mai indicate sunt cartofii, ceapa, ciupercile, hreanul, fasolea, pastarnacul, usturoiul, conopida si perele.




53620.jpg


5. Beneficii legume si fructe albastre-mov
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca albastrul este o culoare reconfortanta, dar care iti taie pofta de mancare. De aceea este indicat sa mananci din farfurii albastre daca vrei sa slabesti sau sa rezisti in fata unui fel de mancare apetisant.

Legumele si fructele din aceasta paleta de culoare, albastra-mov, sunt benefice pentru oganism, in sensul ca te ajuta sa ai o memorie buna si o inima sanatoasa.

Cand ajungi la magazin, nu uita sa pui in cos legume si fructe albastre-mov: smochine, struguri, afine, varza rosie, coacaze negre, vinete, cartofi rosii, fasole neagra, prune, sfecla, mure si sparanghel rosu inchis.



Recomandari