Fibrele alimentare si rolul lor

Fibrele alimentare si rolul lor
  calendar_month        
Cu totii am auzit la un moment dat despre importanta fibrelor pentru o alimentatie sanatoasa.

Dar oare cati dintre noi stim ce sunt defapt aceste fribre alimentare?

Tipuri de fibre

O prima categorie a fibrelor alimentare este cea a fibrelor insolubile in acizi si baze. Ele se mai numesc si fibre brute. Aceasta categorie include aproximativ A din fibrele existente in vegetale. Cel mai putin digestibil component al plantelor se gaseste in special in cereale, dar si in legume si fructe.

O alta categorie este cea a fibrelor solubile ce cuprind pectinele, unele hemiceluloze, gumele, mucilagiile, polizaharidele din alge. Pectinele se gasesc in special in plante tinere, mai ales in fructele citrice. Ele pot forma geluri cu proprietati aditive, datorita capacitatii lor de a retine apa.

Gumele, mucilagiile constituie clase heterogene de substante vegetale de origine glucidica, neavand structura fibrilara. Gumele reprezinta materialul cleios produs de plante la locul unor leziuni (guma arabica).Exista si alte substante vegetale nedigerabile, cum sunt acidul fitic, stenolii vegetali, saponinele si taninurile.

Rolul fibrelor alimentare

Fibrele insolubile sunt necesare unei bune functionari a colonului, in timp ce fibrele mai solubile din legume si fructe cum sunt pectinele au rol in scaderea colesterolemiei.

Fibrele solubile incetinesc evacuarea stomacului si scad nivelul concentratiei zaharului in sange dupa masa. Ele absorb apa prin retinere in ochiurile retelei de fibre. In plus, favorizeaza tranzitul intestinal.

Cantitatea optima necesara de fibre alimentare este de 30g/zi. Aportul de fibre alimentare nu trebuie sa depaseasca 50g/zi, deoarece se pot pierde astfel principii nutritive si substante minerale, cum sunt calciul, fierul, magneziul, zincul, sau pot aparea tulburari in utilizarea unor vitamine cum sunt vitamina C, B6 si B12.

Un aport insuficient de fibre alimentare pe termen lung poate provoca aparitia unor afectiuni, unele grave, printre care cancerul de colon, diverticulita, colonul iritabil, constipatia, diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile, cardiopatia ischemica cronica. Cariile dentare au fost puse in legatura cu eliminarea din alimentatie a elementului texturat care reclama o masticatie prelungita si o stimulare permanenta a stratului extern al dintelui.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ma plictisesc de viata mea
  • person

    "ia de la fiecare doar cat poate sa dea si da fiecaruia doar cat merita."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right