Laptele de soia si alimentatia
history_edu ele.ro calendar_month 07 Mai 2010, 16:20
Auzim tot mai des de laptele de soia. Daca pana acum era privit cu scepticism si nu i se acorda foarte mult credit, acum laptele de soia incepe sa fie privit din ce in ce mai mult ca o alternativa sanatoasa la laptele clasic.
Ce este laptele de soia?
Soia este o leguma din aceeasi familie din care face parte si fasolea sau mazarea. In consum ajung boabele sale, renumite pentru proprietatile lor nutritive si antioxidante.
Soia poate inlocui cu succes orice carne din alimentatia noastra, deoarece de cele mai multe ori o intrece pe aceasta in proteine, si mult mai multe vitamine, fibre si izoflavonoide.
Cum se obtine laptele de soia?
Laptele de soia se obtine din boabele de soia, printr-un proces de macerare a acestora si completare a produsului filtrat, cu apa plata. De regula se foloseste o cantitate de apa cat sa acopere semintele, acestea lasandu-se ulterior la macerat timp de 12 ore.
Produsul rezultat se poate fierbe ulterior timp de 2 ore sau se poate toca cu ajutorul unei masini de tocat, fara fierbere prealabila. Pasta obtinuta se amesteca din nou cu o cantitate de apa echivalenta cu de pana la 6 ori cantitatea de soia.
Se omogenizeaza bine, iar produsul rezultat va avea doua consistente. Una lichida, de deasupra, care prin fierbere devine ceea ce numim ulterior "lapte de soia" si una mai groasa, numita "casul de soia" care poate folosi ca ingredient in prepararea chiftelelor, sarmalelor sau drobului.
Ce proprietati are laptele de soia?
Laptele de soia este un produs destul de perisabil, in sensul ca el trebuie consumat in maxim 24 d eore de la preparare, in tot acest timp el fiind obligatoriu pastrat la rece, in frigider.
nu contine lactoza, astfel ca laptele de soia poate fi consumat fara restrictii si de persoanele care prezinta intoleranta la lactoza.
este foarte bogat in calciu, asa ca este recomandat in orice afectiune a sistemului osos, cu precadere la persoanele afectate de osteoporoza.
contine si izoflavonoide, care fac parte din familia fitoestrogenilor (estrogeni naturali, din plante), astfel ca laptele de soia este indicat in tratarea simptomatologiei menopauzei la femei, mai ales a bufeurilor de caldura cu care acestea se confrunta deseori.
nu are colesterol, el putand fi consumat in orice cantitate si de catre persoanele cu boli cardio-vasculare, care prezinta colesterolul marit.
Ce contine laptele de soia?
100 de ml de lapte de soia contine:
-217 mg vitamina A (100 ml lapte de vaca - 140 mg vitamina A)
-2, 5mg vitamina D (100 ml lapte de vaca - 44 mg vitamina A)
-0,13 mg vitamina B1 (100 ml lapte de vaca - 0,03 mg vitamina A)
-0,08 mg vitamina B2 (100 ml lapte de vaca - 0,17 mg vitamina A)
-2,56 g proteine
-1,37 mg fier
-57 mg calciu
-67,82 mg potasiu
0,25 mg zinc
-154,83 mg kaliu
Autor: Tashulina
Alte articole despre