Quinoa - cereala minune care inlocuieste carnea

Quinoa - cereala minune care inlocuieste carnea
  calendar_month        
Quinoa este un substitut ideal pentru carne, bogat in proteine si calciu, pe care trebuie sa-l incerci cat mai repede pentru a te putea bucura de beneficiile sale incredibile.

Cerealele quinoa sunt originare din America de Sud si dateaza din vechi timpuri. Popularitatea cerealei a crescut odata cu promovarea ideii de alimentatie sanatoasa si bio. Cercetarile recente au scos la iveala faptul ca boabele de quinoa au numeroase beneficii asupra sanatatii organismului, mai ales asupra rinichilor, sistemului circulator si sistemului imunitar. Iata cateva motive pentru care merita sa consumi quinoa.

1. Quinoa contine proteine mai sanatoase decat carnea

Boabele de quinoa sunt, de fapt, pseudocereale, intrucat se situeaza la granita dintre cereale si ierburi. Ele au fost incluse in categoria superalimentelor, alaturi de germeni, lucerna, alge marine, seminte de in etc.

Unul dintre principalele motive pentru care quinoa a dobandit o notorietate atat de mare este acela ca are un continut bogat in proteine si fibre, este o mancare satioasa si iti furnizeaza necesarul zilnic de energie.

Nutritionistii sunt de parere ca boabele de quinoa contin proteine mai bune decat cele care se gasesc in carne, deci sunt indicate in dietele persoanelor care doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa sau a celor care adopta un regim vegetarian.

2. Quinoa nu contine gluten

Boabele de quinoa nu contin gluten, deci pot fi consumate atat de persoanele sanatoase, cat si de persoanele care au intoleranta la aceasta substanta, aflata in principal in produsele pe baza de faina. Nu doar alimentele pe baza de faina contin gluten. Urme ale acestei substante se pot gasi si in anumite tipuri de ciocolata, in conserve de legume sau compoturi.

3. Quinoa are un continut bogat in minerale

Quinoa iti furnizeaza aportul necesar de magneziu, potasiu si mangan, minerale esentiale pentru reglarea tensiunii arteriale. Aproape toata lumea sufera de deficit de magneziu, insa boabele de quinoa pot combate aceasta carenta.

4. Quinoa se gateste foarte usor

Boabele de quinoa sunt niste sfere mici, galbene si turtite, care se prepara prin fierbere, la fel ca orezul. Timpul de fierbere al cerealei este de 15-20 de minute. In timpul procesului de fierbere, boabele isi maresc volumul de pana la 4 ori. Quinoa se poate adauga in salate si ciorbe sau se poate consuma sub forma de risotto, burgeri vegetarieni si budinca.

5. Quinoa costa putin

Spre deosebire de carnea din comert, care costa destul de mult pe timp de criza, quinoa este o alternativa mult mai ieftina si mai sanatoasa. Boabele de quinoa pot fi achizitionate din magazinele bio, pretul unei pungi de 500 de grame de fiind de cati zeci de lei.

6. Quinoa reduce nivelul de colesterol

Carnea de porc, de vita si cea de miel contine multa grasime, pe langa fibre. Acest lucru favorizeaza cresterea nivelul de colesterol din sange. Boabele de quinoa reduc nivelul grasimilor din sange si previn formarea placilor de aterom.

7. Quinoa contine antioxidanti

Quinoa este recunoscuta pentru continutul bogat in antioxidanti. Aceste substante lupta impotriva radicalilor liberi care distrug celulele, ataca tesuturile si afecteaza functiile vitale.

Radicalii liberi grabesc procesul de imbatranire, dar quinoa contine antioxidanti esentiali - vitaminele A, C si E, care incetinesc acest proces de imbatranire a celulelor si contribuie la intarirea sistemului imunitar.



Autor: Laura Galan

Recomandari