Slow food: mancare sanatoasa, dupa retete traditionale

Slow food: mancare sanatoasa, dupa retete traditionale
  calendar_month        
Slow food este o miscare ce a debutat in anul 1989, cu scopul de a promova consumul de alimente sanatoase , preparate dupa retete traditionale.

Ideea a a infiinta o miscare impotriva mancatului nesanatos i-a venit unui fost jurnalist, Carlo Petrini, dupa ce a aflat ca in Roma s-a deschis un restaurant McDonald`s.


Prin principiile sale, slow food este alternativa sanatoasa a produselor de tip fast food, atat de blamate de medici si nutritionisti.

Mancarea preparata dupa principiile slow food este realizata din produse naturale, poate chiar din gradina proprie, pe care le gatesti in mod traditional, dupa retete "furate" de la mama sau de la bunica.

Slow food - gatit incet, dar sanatos

In timp ce mancarea de la fast food contine substante care ii confera gust si necesita un timp scurt de preparare, mancarea slow food se pregateste ca la mama acasa. Printre metodele folosite in obtinerea alimentelor slow food se numara afumarea carnii, coacerea si inabusirea, insa fara folosirea conservantilor sau a colorantilor artificiali.

Produsele de baza in alimentatia slow food sunt legumele, lactatele, zarzavaturile, ouale, pestele si painea de casa. De 2-3 ori pe saptamana, cei care urmeaza o dieta slow food consuma si carne slaba de pui.

Branzeturile slow food

Branzeturile naturale, provenite direct de la producatorii locali, sunt recomandate daca vrei sa ai un stil alimentar de tip slow food. Deoarece provin de la animale hranite sanatos, aceste produse lactate au un gust mai bun, nu sunt prelucrate si nu contin conservanti.

Carnea slow food

Cea mai buna carne pentru adeptii slow food este cea care provine de la animalele crescute la tara, nestresate. Pentru conservare, carnea este afumata dupa metode traditionale.

Painea slow food

Painea slow food nu ar trebui sa contina aditivi alimentari. Cea de casa, abia scoasa din cuptor, este ideala in dieta slow food, chiar daca necesita un timp mai indelungat de preparare.

Legumele slow food

In dieta slow food, legumele sunt prioritare. Tocanitele de legume, ciorbele si alte astfel de produse, gatite in casa, reprezinta principalele mancaruri slow food. Unul dintre principiile alimentatie slow food spune ca nu exista masa fara legume.

La fel ca legumele si fructele ocupa un loc important in dieta slow food. Merele culese din gradina sau cele cumparate de la producatorii locali sunt, in general, cele mai consumate fructe.

Dulciurile slow food

Deoarece traiesti in secolul vitezei, ai tendinta de a cumpara totul gata preparat. Nici in cazul dulciurilor lucrurile nu stau altfel. Prajiturile de la cofetarie si fursecurile ambalate cu data de expirare peste 6 luni, sunt cele care te salveaza de multe ori. Insa, daca vrei sa urmezi principiile dietei slow food, este indicat sa consumi clatite cu gem natural, briose facute in casa, prajituri dupa retetele mamei sau cozonaci deliciosi si bine crescuti din cuptorul propriu.

Slow food vs fast food

Alimentele slow food intarzie senzatia de satietate, spre deosebire de cele fast food care iti ofera o senzatie rapida de indestulare. Este indicat sa consumi preparatele slow food lent si sa le mesteci bine, pentru a ajuta digestia. Prin comparatie, produsele de la fast food se mananca pe fuga, iar mestecarea se face defectuos.

Dezavantajul alimentatiei slow food ar fi acela ca portiile de macare trebuie sa fie mici, altfel, fara un control asupra cantitatii, te poti ingrasa.

Autor: Laura Galan
Recomandari