Stii care sunt uleiurile bune pentru tine?

history_edu redactia ele.ro calendar_month 09 Sep 2011, 08:58
Uleiurile contin grasimi diferite si modul in care sunt obtinute preparare este un indicator bun pentru efectele asupra sanatatii tale. Afla care sunt uleiurile bune pentru tine si pe care ar trebui sa le eviti.
Uleiul de masline se afla aproape intotdeauna pe primele locuri in recomandarile nutritionistilor datorita faptul ca este procesat foarte putin in timpul productiei si poate fi cel mai natural.
La polul opus se afla uleiurile vegetale partial hidrogenate, cum sunt cele din margarina, care cresc nivelul colesterolului LDL din sange si te expun unui risc crescut de boli cardiace atunci cand sunt consumate in exces.
Grasimile si uleiurile de gatit
Grasimile din uleiuri sunt de trei tipuri: mononesaturate (cele mai sanatoase), polinesaturate si grasimi saturate (ridica nivelul colesterolui LDL, dar sunt necesare unei alimentatii sanatoase in cantitati reduse). In functie de tipul de grasimi pe care il contin, unele uleiuri sunt mai sensibile la temperaturi ridicate si nu sunt recomandate pentru gatit.
Cele mai sanatoase surse de grasimi sunt uleiul de rapita, uleiul de masline extra virgin (presat la rece), uleiul de alune, uleiul de in, uleiul de alune de padure, uleiul de canepa, uleiul de migdale si uleiul de avocado.
Cand cauti cel mai potrivit ulei pentru prajit, alege un ulei care contine si grasimi polinesaturate, cum sunt uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb, uleiul de palmier si uleiul de cocos.
Nu folosi niciodata la prajit uleiurile de in, alune de padure, rapita si canepa, deoarece acizii grasi Omega-3, benefici organismului, nu rezista la temperaturi ridicate.
Uleiurile si caloriile
In multe diete, uleiul este evitat datorita continutul caloric ridicat. Cele mai multe uleiuri contin in jur de 120 de calorii intr-o singura lingurita, astfel ca poti creste in greutate cu usurinta daca le consumi in exces.
Grasimile din uleiuri sunt insa absolut necesare intr-o alimentatie sanatoasa, acizii grasi fiind esentiali pentru piele, par, inima si creier.
Vitaminele A, D, E si K sunt absorbite de corp doar cu ajutorul grasimilor si chiar daca uneori untul procesat poate avea mai putine calorii, datorita continutului ridicat de apa, uleiurile sanatoase sunt sursele recomandate de grasimi.
Cum pastrezi uleiurile
Toate uleiurile se deterioreaza in prezenta caldurii, luminii si oxigenului. Cand nu pastrezi uleiul in conditiile potrivite, risti formarea de radicali liberi, substante asociate cu un risc crescut de cancer.
Rapiditatea cu care uleiul se rancezeste tine de continutul acestuia de grasimi polinesaturate. Cele mai sensibile uleiuri sunt cele de in si alune de padure, care trebuie pastrate in frigider, in recipiente etanse.
Uleiul de masline este mai permisiv si nu necesita temperaturi atat de scazute, insa trebuie pastrat intr-o sticla inchisa bine, intr-un loc intunecat si indepartat de aragaz sau alte surse de caldura.
Atunci cand cumperi uleiuri, alege sticlele din fundul raftului, care au fost expuse cel mai putin luminii. Pentru siguranta ta si gustul mancarii pe care o prepari, miroase intotdeauna uleiul inainte de a-l folosi.
Autor: Elena Radulescu
Alte articole despre