Toate fetele usturoiului

Toate fetele usturoiului
  calendar_month        
Usturoiul pune in valoare friptura si mancarurile cu sos, da gust salatelor si cruditatilor. El este un condiment care poseda si numeroase virtuti pentru sanatate. Descopera calitatile, defectele si modul de alegere al usturoiului perfect.

Virtutile medicale ale usturoiului

Ele dateaza din timpuri stravechi. Grecii il foloseau ca laxativ, iar chinezii pentru a scadea tensiunea arteriala. In timpul epidemiilor de ciuma, era consumat in cantitati mari contra bolii. De-abia in secolul XIX, gratie lui Pasteur, s-a putut incepe verificarea virtutilor sale.

El contine vitamine si minerale ca: potasiu (446 mg/100 g), sulf (200 mg/100 g), fosfor (144 mg/100 g), vitamina C (30 mg/100 g).

Fluidifica sangele. Prin aceasta calitate, el reduce riscul de formare al cheagurilor sangvine si contribuie la diminuarea riscului de criza cardiaca.

Este util in preventia unor tipuri de cancer. Un studiu a aratat ca disulfura de alil (un compus sulfurat continut in usturoi) are ca efect neutralizarea substantelor cancerigene. Un alt compus activ din usturoi are un efect preventiv asupra cancerelor digestive.

Totusi, pentru a obtine un efect benefic, trebuie sa consumi minimum 6 catei de usturoi pe saptamana. Cu aceasta conditie vei scadea riscul de cancer de colon si rectal cu 30% , si pe cel de stomac cu 50%.

Este un antibiotic natural. Usturoiul contine agenti antibacterieni, antivirali, antifungici si antiseptici. El poate deci sa combata ciupercile, piscaturille de tantari, muscaturile...

Din categoria defecte...

Atentie, el prezinta si cateva inconveniente! Usturoiul nu are, din pacate, numai calitati. El provoaca respiratia urat mirositoare, care poate fi combatuta prin mestecarea a cateva frunze de menta sau de patrunjel la finalul mesei.

Unele persoane il digera greu atunci cand este consumat in stare cruda, sau pot suferi iritatii ale pielii sau mucoaselor daca vin in contact direct cu usturoiul.

Cum sa-l alegi si sa-l conservi bine

Cand il cumperi, alege-l pe cel cu capul ferm, gras si fara pete. Usturoiul se pastreaza la loc uscat, aerat si ferit de lumina. Se poate si congela sau conserva sub forma de pudra. Pentru aceasta, ustroiul se decojeste si se introduce cateva minute la cuptor pentru a se usca, iar apoi se macina. Pudra se pastreaza intr-un borcan inchis ermetic.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Femeile
  • person

    "nu renunta la visele tale"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right