Un colesterol mai putin cunoscut - oxicolesterol

Un colesterol mai putin cunoscut - oxicolesterol
  calendar_month        
Majoritatea persoanelor care tin la sanatatea lor stiu ca niveluri inalte de colesterol per total, si LDL colesterol (asa-zisul colesterol "rau") pot mari riscul de atacuri de cord. Acum, oamenii de stiinta sustin ca o alta forma de colesterol, numit oxicolesterol - inca necunoscut publicului - poate fi cea mai serioasa amenintare cardiovasculara dintre toate.

Nivelul total de colesterol, colesterolul rau LDL si colesterolul bun HDL sunt in continuare factori importanti care trebuie luati in seama, insa ceea ce publicul ar trebui sa realizeze este ca si oxicolesterolul este important si nu trebuie ignorat. Oxicolesterolul practic mareste nivelul total de colesterol si promoveaza arteroscleroza mai mult decat colesterolul non-oxidat.

Mancarea prajita si procesata, in special fast-foodul, contine cantitati mari de oxicolesterol. Evitarea acestor alimente si consumarea unei diete bogate in antioxidanti, precum legumele si fructele proaspete, poate ajuta la reducerea nivelului de oxicolesterol din organism. Oamenii de stiinta stiu de ani de zile ca o reactie intre grasimi si colesterol, un proces numit oxidare, produce oxicolesterol in organism. Oxidarea apare, spre exemplu, cand alimentee ce contin grasimi sunt incalzite, prin prajire sau gatire pe gratar.

Cel mai important aspect este efectul pe care oxicolesterolul il are asupra functionarii arterelor. Acesta reduce elasticitatea arterelor, afectand capacitatea lor de a se extinde si de a transporta mai mult sange. Aceasta extindere poate permite unei cantitati mai mari de sange sa circule prin arterele care sunt blocate de placile produse de colesterol, reducand riscul formarii de cheaguri care ar putea cauza un atac de cord sau un accident vascular.

O dieta bogata in antioxidanti ar putea balansa aceste efecte, stopand procesul de oxidare care formeaza oxicolesterolul. Fructele, verdeturile, legumele, leguminoasle si condimentele sunt surse bune de antioxidanti. Ca alternative sanatoase la fast food puteti incerca cerealele integrale, fructele si legumele proaspete, semintele si nucile.

Recomandari