De ce ai kilograme in plus: 6 motive care te vor surprinde!
history_edu ele.ro calendar_month 26 Iun 2012, 09:07
Acumularea nesuferitelor kilograme in plus poate ascunde motive care te vor suprinde cu siguranta. Inainte sa dai vina pe constitutia ta cu "oase mari" sau pe mostenirea genetica nefericita, este important sa cunosti acele mici detalii ale stilului tau de viata care fac cu adevarat diferenta.
Colaceii si coapsele generoase sunt rezultatul mai multor factori, care se pot detasa intru totul de tipul alimentelor pe care le consumi. Pana si modul in care iti petreci timpul liber sau programul de odihna influenteaza acumularea de kilograme in plus pe nesimtite.
1. Iti vizitezi rar propria bucatarie
Secolul vitezei a adus cu sine un stil de viata prea comod pentru sanatatea ta. De ce sa iti petreci o ora sau doua in propria bucatarie, cand poti sa te bucuri de cina in oras sau efectuand o simpla comanda telefonica la domiciliu?
Obisnuita oamenilor anului 2012 de a se "relaxa" in restaurante, baruri si fast-food-uri contribuie masiv la cresterea ratei obezitatii la nivel mondial. Ei bine, efortul de a-ti gati propria masa va aduce beneficii siluetei tale, pe termen lung. Apeleaza mai rar la mesele servite "de-a gata", in general nesanatoase si in cantitati mai mari decat are corpul tau nevoie.
2. Nu dormi suficient
De cate ori ti se intampla sa regreti dimineata, la trezire, ca iar te-ai culcat mult prea tarziu seara? Oboseala fizica este doar una din consecintele acestei greseli, deoarece privarea de somn dezechilibreaza nivelul hormonilor din organism, inclusiv a celor care controleaza senzatia de foame.
Cortizolul, hormonul stresului, va fi secretat in cantitati mai mari, cauzand doua efecte negative: nevoia de a manca in exces si depozitarea mai rapida a grasimilor.
3. Mananci prea repede
Chiar daca esti mereu in criza de timp, incearca sa incetinesti ritmul in care consumi alimentele. Atunci cand mesteci mancarea temeinic inainte sa o inghiti (de 32 de ori, mai exact), vei manca mult mai putin, satietatea se va instala mai rapid, iar sistemul digestiv va functiona optim.
4. Mananci pentru echilibrul psihic
Psihologii cred ca supraponderalitatea poate fi o bariera protectoare de ordin psihologic. De pilda, persoanele agresate in copilarie isi doresc un fizic impunator si masiv, pentru a se simti cat mai putin vulnerabile sau lipsite de aparare.
Alte cauze psihologice ale mancatului in exces pot fi dezamagirile profunde, dificultatile cotidiene, stresul, complexul de inferioritate, nevoia de izolare etc.
5. Bei bombe calorice
Cat de mult te poate ingrasa un pahar mare de suc acidulat? Mai mult decat o jumatate de ciocolata, spun nutritionistii. Nu subestima niciodata numarul de calorii din bauturile pe care le consumi, ele sunt "bomboane lichide" fara nicio valoare nutritionala.
Incearca sa renunti treptat la bauturile carbogazoase si indulceste-ti cafeaua cu lapte, vei fi surprinsa cat de bine vei arata in blugii tai skinny ulterior. Ai grija, si alcoolul ingrasa!
6. Ai o dieta haotica
Regimul tau alimentar tinde sa oscileze de la o extrema la celalalta? Concret, ai perioade in care te infometezi, slabesti 2-3 kilograme, apoi cedezi tentatiilor si iti faci toate poftele? Este firesc sa te "rotunjesti" cu rapiditate si sa revii mereu la formele voluptoase intiale.
Privarea de mancare determina o ardere rapida a caloriilor, corpul ramane fara rezerve, iar cand primeste din nou alimente intr-o cantitate normala, va depozita haotic grasimile in tesuturi. Incearca sa iti mentii dieta constanta si echilibrata, pentru un trup mereu in forma.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Care sunt Fondurile Structurale partea 3
- person
"detalii la www.fondurile-structurale.com"