De ce ne ingrasam

De ce ne ingrasam
  calendar_month        
De regula, pierderea in greautate este cauzata de un dezechilibru intre aportul de calorii din mancarea ta si ceea ce organismul tau consuma. E simplu: daca mananci ce nu arzi, te ingrasi. Totusi, motivele cresterii in greutate nu se gasesc intotdeauna in dieta ta. Sunt si alti factori care intervin aici.

Factori care te predispun la ingrasare

Istoric familial: tendinta de ingrasare e ereditara. Un copil are un risc de obezitate de 15% daca nici unul dintre parinti nu e supraponderal, 40% daca un parinte e supraponderal, si 80% daca ambii parinti sunt supraponderali.

Tulburari endocrine: anumite probleme hormonale pot avea un efect asupra cresterii in greutate, iar acestea necesita tratament medical.

Sedentarismul: lipsa de activitate fizica contribuie la cresterea in greutate. Cu cat faci mai putin efort fizic, cu atat arzi mai putine calorii si stochezi mai mult din ceea ce consumi.

Obiceiurile alimentare: prea multa mancare nesanatoasa te ingrasa, iar in aceasta privinta e loc de multe greseli, atat in ceea ce priveste caloriile, modul de gatire cat si orele la care mananci.

Medicatia: anumite medicamente (anti-depresivi, hormoni feminini, cortizon) te ingrasa in timp ce altii iti blocheaza scaderea in greutate.

Factori declansatori ai cresterii in grutate

Evenimente si stadii din viata: schimbarile hormonale, pubertatea, sarcina si menopauza, toate contribuie la cresterea in greutate in randul femeilor.

Schimbari ale stilului de viata: somajul sau schimbarea locurilor de munca, pensia, mutarea, moartea unei persoane dragi, mutarea impreuna cu un partener, copiii - toate iti pot influenta dispozitia, stilul de viata si obiceiurile alimentare.

Renuntarea la fumat: renuntarea la fumat reduce numarul de calorii arse in timp de repaos, creste apetitul si te faci sa poftesti alimente cu zahar pentru a compensa lipsa de nicotina. Asta nu inseamna ca e o regula, dar daca ai tendinta de ingrasare dupa ce te-ai lasat, ai grija sa-ti mentii greutatea sub control.

Renuntarea la sport: trecerea de la o viata activa la una sedentara provoaca pierderea masei musculare, incetinirea metabolismului si micsorarea arderilor, ceea ce poate fi dezastruos daca nu iti ajustezi si dieta conform.

Stresul si munca in exces: multe dintre noi alegem alimentele calorice pentru a compensa oboseala si anxietatea - prin intermediul variatelor mecanisme hormonale, acestea iti dau un sentiment de bine. Iar prea multele duciuri sau alimente grase nu vor intarzia sa se vada si pe coapsele tale.

Programul haotic: este greu sa te tii de o dieta sanatoasa , regulata, daca nu ai aceleasi ore ca majoritatea oamenilor. Alternarea orelor de munca noapte - zi se va vedea in timp si pe chipul tau, si in silueta ta.

Factori care inrautatesc situatia

Alternarea perioadelor de excese alimentare cu cele de diete extreme este cunoscuta drept efectul yo-yo. Cu cat corpul tau e supus mai multor diete, cu atat devine mai rezistent la restrictii si mai eficient in stocarea grasimii de fiecare data cand te infometezi. De fiecare data cand incepi sa mananci sanatos din nou, dupa o perioada de dieta severa, te vei ingrasa chiar mai repede si mai mult decat inainte. Nu se merita!

Recomandari