Dieta echilibrata
history_edu ele.ro calendar_month 19 Feb 2008, 00:00
Exista mai multe tipuri de diete echilibrate si nu se poate spune ca una este mai buna decat alta. In continuare iti oferim cateva informatii despre cum este construita o dieta echilibrata. Avantajul unei astfel de diete este faptul ca iti permit si te ajuta sa slabesti fara sa iti pui sanatatea in pericol.
Ce sunt, de fapt, dietele echilibrate?
In general, dietele echilibrate sunt bazate pe trei concepte de baza: echilibru, moderatie si varietate.
Echilibrul: Majoritatea specialistilor recomanda o dieta care sa contina: 55-65% carbohidrati, 10-15% proteine si 30% grasimi.
Moderatie: Multe regimuri de slabit dau rezultate datorita faptului ca persoanele care le urmeaza reusesc sa portioneze alimentele astfel incat sa nu se infometeze, dar nici sa nu faca excese.
Variatia: Orice dieta sanatoasa va include mai multe tipuri de alimente. Consumand alimente cat mai diversificate, organismul tau va primi cantitatea de nutrienti de care are nevoie pentru a functiona normal, pentru a fi sanatos si pentru a avea vitalitate.
Ce contine o dieta echilibrata?
Fructe si legume
Alimentatia sanatoasa se bazeaza pe consumarea a cinci mese pe zi, care trebuie sa contina fructe si legume proaspete, dar si fierte, coapte, uscate sau sub forma de suc.
Paine, cereale si cartofi
Aceste alimente trebuie si ele consumate de cinci ori pe zi. In categoria aceasta sunt incluse: cereale (pe care le poti servi la micul dejun), paste, orez, taietei, ovaz, paine si cartofi. Cel putin un aliment din aceasta categorie trebuie sa fie prezent in alimentatia zilnica.
Lapte si produse lactate
Doua-trei portii de astfel de produse trebuie consumate zilnic. Laptele, branza, iaurtul, sunt exemple de alimente pe care trebuie sa le consumi zilnic, insa nu exagera cu untul, ouale si smantana, deoarece aceste contin foarte multe grasimi.
Carne si peste
Astfel de alimente trebuie consumate, de asemenea de doua-trei ori pe zi. In aceasta categorie sunt incluse alimente precum: ouale, carnea de pui, carnea de vita, pestele etc. Multe dintre aceste produse pot fi foarte bogate in grasimi (de exemplu, carmea de porc) si de aceea, alege cu grija acele alimente care contin cat mai putine grasimi sau care contin grasimi sanatoase (de exemplu, somonul).
Ca alternative, daca esti adepta unei diete fara carne, consuma alimente precum: alune si nuci, tofu, fasole, mazare etc.
Alimente ce contin grasimi si alimente ce contin zahar
Astfel de alimente trebuie consumate in cantitati cat mai mici. In aceasta categorie se pot inscrie: untul, maioneza, inghetata, prajelile, dulciurile, sucurile carbogazoase etc. Este esential sa incluzi si o cantitate de grasimi in dieta ta, insa ideale sunt alimentele care contin grasimi nesaturate precum: uleiul de masline, uleiul de porumb sau uleiul de peste.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
.............................
- person
"an inconatient, nimic nu ia sfarait, nimic nu trece, nimic nu se uita."