Dieta in functie de varsta

Dieta in functie de varsta
  calendar_month        
In functie de perioadele vietii, kilogramele in plus sunt mai mult sau mai putin atasate de organism.

Iata ghidul nostru cu solutii adaptate pentru fiecare varsta!

30 de ani: varsta stabilizarii

Aceasta este varsta la care femeia se stabilizeaza profesional si sentimental. Si, cu aceeasi ocazie, ea devine sedentara. Kilogramele se acumuleaza rapid si incep sa devina greu de pierdut.

Cauzele ingrasarii: dietele succesive, prin efectul yo-yo, vacantele si excesele.

Dieta buna

Daca ai avut ideea proasta sa renunti la sport, reia-l cat mai repede. Odata cu intrarea in viata profesionala, timpul incepe sa lipseasca, insa sportul e necesar, macar o sedinta pe saptamana.

Limiteaza alcoolul la maximum 3 pahare de vin rosu pe saptamana, si pastreaza-ti echilibrul alimentar. Desi acum esti independenta si ai bani, trebuie sa stii sa-i gestionezi. O dieta din cand in cand nu strica, evita sa mananci seara, si limiteaza-te la 1900 calorii/zi daca esti sedentara.



40 de ani: multa treaba

La aceasta varsta, femeia merge la serviciu, are familie si copii, deci are putin timp pentru propria persoana. Rezultatul: masa musculara scade, grasimea ii ia locul si organismul arde mai putine calorii.

Cauzele ingrasarii: stresul profesional, socurile afective, modificarile morfologice (femeile iau in greutate 2-5 kg in mod natural la aceasta varsta), sarcina, celulita devine fibroasa si rezistenta. Dietele devin ineficace, si afecteaza in primul rand fata si sanii.

Dieta buna

Adopta o alimentatie echilibrata. Daca masa in familie e bogata, alege un mic dejun mai putin consistent. La pranz ia o salata cu ou si cu ton. Sunt recomandate dietele cu indice glicemic scazut. Cum niciun regim nu este eficace contra celulitei, se recomanda si masajul si fitness-ul.

50 de ani: silueta se schimba

Aceasta varsta este foarte dificila pentru o femeie, caci la stresul profesional si cel familial se adauga si mult temuta menopauza, care modifica morfologia si repartitia grasimilor, corpul devenind androgin, asemanator barbatilor.

Cauzele ingrasarii: masa musculara scade (din cauza scaderii nivelului de estrogeni), retentia de apa creste, tesuturile isi pierd elasticitatea, organismul retine mai multe toxine, apar poftele alimentare si se ard mai putine calorii.

Dieta buna

Pastreaza-ti dinamismul pentru a reduce pierderea masei musculare. Mananca mai putin, cu un aport scazut in grasimi saturate (prajituri, biscuiti, mancaruri grase), privilegiaza fructele si legumele, cerealele integrale, proteinele si grasimile omaga-3. Se recomanda un maxim de 1800 calorii/zi daca esti sedentara.

Recomandari