Dieta ketogenica

history_edu redactia ele.ro calendar_month 13 Oct 2009, 16:55
Este aproape de necrezut ca exista o modalitate de a slabi considerabil, bazata in principal pe consumul de carne. Ei bine, ea exista.
Periculoasa sau nu, ea este folosita de mii de oameni.
Considerata un soi de "intoarcere la origini", la vremurile cand alimentatia omului era bazata mai mult de 85% pe consumul de carne, dieta ketogenica functioneaza pe principii extrem de simple.
De unde vine denumirea dietei ketogenice?
In termeni populari, ketoza este o stare in care organismul foloseste depozitele de grasime pe care le are pentru a produce energie, din cauza ca nu primeste o cantitate suficienta de carbohidrati. Sau pentru ca glucoza rezultata din acestia nu poate fi folosita.
Dieta ketogenica sa bazeaza exact pe consumul sporit de carne si alte proteine si pe lipsirea organismului de carbohidrati, bazandu-se pe ketoza ca declansator al arderilor interne.
Cum actioneaza dieta ketogenica?
Tinand bine in frau nivelul de insulina, glucagon si pe cel de glucoza din sange, putem jongla cu starea de ketoza a organismului.
Insulina reprezinta unul din hormonii secretati de catre pancreas, in prezenta carbohidratilor. Ea in organism are rolul de a "impinge" glucoza din sange in celule.
In lipsa carbohidratilor si implicit a insulinei, acelasi pancreas va secreta hormonul antagonist insulinei, glucagonul.
Glucagonul are rolul de a disloca glicogenul stocat in ficat intr-o forma ce poate fi folosita, glucoza. Cand insa rezerva de glucagon se termina, organismul va secreta cetone, acizi grasi liberi procesati in ficat prin consumul grasimilor aflate in organism.
Iar aici ajungem la scopul principal al dietei keto. Acela de ardere a grasimilor din organism si implicit, de slabire consistenta.
Care sunt efectele dietei keto?
Primul efect notabil este acela de micsorare considerabila a senzatiei de foame. Din ce cauza intervine aceasta?
Grasimile, din punct de vedere nutritional, sunt mai dense decat carbohidratii si mult mai hranitoare decat acestia. De asemenea grasimea cere un timp mai indelungat pentru digestie. Asa ca senzatia suparatoare de foame apare mult mai tarziu.
Te poti lipsi complet de carbohidrati in dieta ketogenica?
Nu, si nici nu este recomandat. Accentul este pus doar pe determinarea organismului de a consuma grasimi, in loc de carbohidrati, si nu pe eliminarea completa a acestora din alimentatie, caci fara ei, muschii isi pierd din tonicitate si devin durerosi.
Dieta ketogenica ar trebui sa aiba in meniul zilnic 65% grasime, 30%proteina si 5% carbohidrati, obtinuti in special din vegetale cu multe fibre(legume sau fructe).
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Un alt horoscop zilnic 2009
- person
"iata un horoscop zilnic pentru 2009 interesant despre toate zodiile!"