Efecte secundare ale dietei Atkins

Efecte secundare ale dietei Atkins
  calendar_month        
Dieta Atkins este un program de alimentatie bazat pe limitarea consumului de carbohidrati cu scopul de a pierde in greutate. Aceasta dieta a fost analizata si propusa de medicul nutritionist Robert Atkins, in anul 1972. In acel an, nutritionistul recomanda dieta low carb pentru a trata obezitatea, iar pentru ca aceasta a avut succes, medicul i-a dat denumirea de Atkins.

Dieta Atkins nu este utilizata doar pentru tratarea obezitatii, ci si a epilepsiei sau a diabetului zaharat. Cu toate acestea exista o serie de efecte secundare ale acestui regim alimentar.

Printre cele mai des intalnite efecte secundare ale dietei alimentare Atkins se afla: respiratie urat mirositoare, ameteli, oboseala, greata si slabiciune. Iata si motivele exacte.

Din cauza consumului redus de carbohidrati organismul intra intr-o stare de alerta si stimuleaza productia de cetone. Aceste cetone sunt eliminate din organism prin urina si respiratie, motiv pentru care te poti confrunta cu halena si cu urina urat mirositoare. Pentru a evita acest lucru trebuie sa bei foarte multa apa, astfel incat sa elimini rapid cetonele prin urina si sa nu ai probleme cu respiratia urat mirositoare.

Conform teoriei lui Atkins, oamenii sunt dependenti de alimente bogate in zahar. Pentru ca dieta este lipsita de zahar, nivelul de carbohidrati va fi scazut, ceea ce poate duce la aparitia unor simptome de sevraj. De obicei acestea se manifesta prin oboseala, ameteli, palpitatii, transpiratii reci, slabiciune. Cu toate acestea, majoritatea simptmelor dispar in aproximativ 3 zile. Daca acestea se incapataneaza sa nu dispara si, mai mult decat atat, sunt din ce in ce mai severe, trebuie sa renunti la dieta.

Constipatia este un alt efect secundat major al dietei Atkins. Acest lucru este provocat de faptul ca dieta Atkins limiteaza consumul de alimente bogate in fibre si, astfel, apare problema constipatiei.

In acelasi timp, unele persoane care au urmat aceasta dieta de slabit s-au plans de crampe musculare, lucru cauzat de lipsa alimentelor cu un continut ridicat de minerale.

In cazul in care te confrunti chiar si cu unul dintre aceste simptome este absolut necesar sa renunti la dieta Atkins. Daca problema nu dispare in doua sau maxim trei zile, o consultatie medicala este absolut necesara.

Lucruri importante despre dieta Atkins

Dieta Atkins se bazeaza pe presupunerea ca cresterea in greutate este provocata de consumul de carbohidrati. Prim urmare, dieta Atkins propune eliminarea alimentelor bogate in carbohidrati din regimul alimentar. Primul pas insa este acela de a reduce consumul de carbohidrati cu maxim 40 de grame pe zi.

Cand organismul nu mai primeste carbohidrati intra in procesul de cetoza. Cetoza este un proces natural care apare atunci cand grasimile sunt transformate in energie de catre organism pentru a asigura corpului energia de care acesta are nevoie.

Dieta Atkins trece prin 4 etape, si anume: etapa de inductie, cea in curs de desfasurare, faza de preinitiere si faza de initiere.

Autor: Corina Petrea

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Insuportabila astenie
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Sandale Gaviria Nude
Shop Ele.rochevron_right