Foame versus pofta: cum sa le deosebesti si sa slabesti fara efort!

Foame versus pofta: cum sa le deosebesti si sa slabesti fara efort!
  calendar_month        
Incepi ziua grabita, fara sa iei micul dejun , iar in secunda in care te asezi in fata calculatorului simti nevoia sa mananci ceva.

Iti este foame cu adevarat sau obiceiul de a manca in fata monitorului a declansat reactia organismului?

Multe femei nu fac diferenta intre senzatia de foame si pofta de a manca ceva. Intervin gustarile dese care duc la o cantitate mai mare de mancare consumata zilnic. De aici este foarte usor sa pui kilograme pe tine si sa-ti strici sanatatea.


Cum diferentiezi foamea de pofta? Exista mai multe semnale care te pot ajuta sa-ti dai seama daca mananci din nevoi fizice sau daca este un tipar de comportament emotional.

Foamea adevarata

Cand iti este foame cu adevarat, corpul tau primeste semnale de la creier, precum ametelile sau oboseala si de la stomac, cum sunt crampele. Este important sa-ti dai seama care sunt acele semnale care te ajuta sa recunosti nevoia reala a organismului de a primi hrana. Iti este foame daca:

- te doare stomacul, ai crampe dupa mai multe ore de la ultima masa
- ai ameteli, dureri de cap, stari de oboseala, te concentrezi greu
- senzatia de foame nu dispare daca o ignori, chiar se intensifica
- disconfortul fizic dispare numai dupa ce mananci.

Exista, apoi, un punct in care simti nevoia sa mananci urgent ceva. In acest punct, nevoia este atat de puternica incat probabil vei manca orice numai sa scapi de aceasta senzatie. Este foarte dificil sa-ti dai seama daca este vorba despre pofta sau foame reala. Din acest motiv, specialistii recomanda sa nu astepti pana in ultimul moment si sa ai mese regulate. In acest fel, se va instaura senzatia de foame in aceeasi perioada a zilei si vei manca inainte sa simti ca nu mai poti astepta. Cand ai atat de putin control asupra ta, risti sa mananci lucruri nesanatoase. Daca, insa, iei masa de la primele semnale de foame, vei face alegeri mai bune, vei mesteca corect, fara sa te grabesti si iti vei proteja sanatatea.

Poftele

Poftele, in schimb, reprezinta un comportament des intalnit la persoanele care gasesc in mancare o consolare. In aceste cazuri, nu mai este vorba despre nevoia fiziologica a organismului, ci de o o reactie emotionala. Iti este pofta de mancare daca:

- ti-ar placea foarte mult sa mananci anumite lucruri
- poftele nu se intensifica odata cu trecerea timpului
- daca te apuci sa faci altceva, reusesti sa uiti de pofta initiala
- nu ai dureri, arsuri la stomac, crampe, nu te simti nemancata si lipsita de energie
- faci o activitate uzuala, in timpul careia de fiecare data iti este foame.

Dupa ce descoperi aceste semnale, trebuie sa-ti dai seama ce provoaca aceste stari. Daca te-ai obisnuit sa mananci in fata televizorului, automat iti va fi pofta sa rontai ceva cat timp stai sa te uiti la o emisiune. Daca esti deprimata sau stresata si te consolezi in fiecare seara cu prajitura din frigider, este o reactie emotionala. Tine un jurnal si noteaza-ti starile prin care treci. Vei vedea in final un tipar comportamental.

Pentru a depasi pofta de mancare, fa o baie relaxanta, iesi la plimbare, bea un pahar cu apa sau gaseste alta metoda sa-ti distragi atentia. Adopta regula celor 10 minute de asteptare pentru a vedea daca senzatia de pofta dispare. Inlocuieste pofta de ceva nesanatos cu un fruct. In timp, vei recunoaste semnalele si te vei controla mai usor. Dupa ce iti schimbi felul de a manca, vei reusi sa slabesti deoarece vei consuma automat mai putine calorii.

Autor: Elisa Costache

Recomandari