Greseli pe care le faci cand tii dieta

Greseli pe care le faci cand tii dieta
  calendar_month        
Te-ai documentat si ai ales o anumita dieta. Ti-ai cumparat vitaminele si suplimentele si ai citit toate etichetele alimentelor achizitionate. Cu toate acestea, expertii spun ca multi oameni fac greseli mari cand tin dieta, crezand ca mananca mai corect si mai sanatos decat se intampla in realitate.

Expertii in nutritie afirma ca multi dintre noi au impresia ca mananca mai corect decat mancam de fapt. "Este usor sa imbratisam cateva idei preconcepute, dar populare, mituri si jumatati de adevar despre nutritie.

Acestea ne determina sa facem mai putine alegeri sanatoase privind mancarea decat realizam", afirma Samantha Heller, nutritionist la Universitatea New York. Astfel, exista greseli pe care persoanele care tin dieta le fac si nici macar nu realizeaza acest lucru. Iata in continuare cele mai mari "pacate" ale unei diete:

1 Presupui ca alegerile tale sunt mai sanatoase decat in realitate

Daca un produs se afla in raionul de produse "sanatoase", "bio", "naturale" nu inseamna neaparat ca este ceea ce ai nevoie. Citeste cu atentie eticheta. Un produs pe care scrie "facut din 5 tipuri de cereale" suna atractiv, insa daca nu este vorba despre cereale integrale, mai bine lasa-l pe raft. Supele de legume par o alegere sanatoasa, insa ele nu au nici pe departe continutul nutritiv al une farfurii cu legume. Opteaza pentru fructe proaspete si sucuri facute in casa in loc de sucurile "naturale" din magazine. Nu uita ca fructele mancate intregi iti dau mai repede senzatia de satietate decat sucurile din fructe.

2 Elimini carbohidratii din meniul zilnic

Organismul are nevoie de cativa carbohidrati pentru a functiona normal. Carbohidratii bogati in fibre te ajuta sa te simti satul mai multa vreme si de aceea nu trebuie eliminati din dieta.

3 Mananci prea mult

Preparatele permise de dieta sunt uneori consumate in cantitati exagerate, doar pentru ca sunt considerate sigure. Chiar daca mancarea de dieta este sanatoasa sau saraca in calorii, nu inseamna ca ai voie sa-ti umpli farfuria. Oamenii trebuie sa se simta satui, dar nu ghiftuiti. De aceea, este important ca ei sa stie sa recunoasca momentul in care in organism se stabileste senzatia de satietate.

4 Nu mananci la mese regulate

Cand nu ai mese regulate pe durata zilei, intrerupi nivelul de insulina si zahar din sange. Ca urmare, se fac depuneri de grasimi, iar metabolismul este incetinit. In final, mesele haotice duc la castigarea in greutate.

5 Iei prea multe suplimente alimentare sau vitamine

Vitaminele si suplimentele alimentare nu trebuie luate dupa ureche. Specialistii in nutritie atrag atentia asupra exceselor facute in privinta consumului acestor produse. Ia o multivitamina o data pe zi si vorbeste cu un doctor sau nutritionist specialist despre cum sa iei suplimentele individuale. In caz contrar, un amestec de produse consumate fara nicio regula poate sa-ti afecteze negativ organismul. Apoi, trebuie sa ai in vedere ca un supliment alimentar nu inseamna inlocuirea meselor obisnuite.

Autor: Elisa Costache

Recomandari