Grasimile

Grasimile
  calendar_month        
Grasimile saturate

Aceste grasimi in exces pot ridica LDL-ul (sau colesterolul "rau"), crescand astfel riscul de boli de inima. In timp ce eliminarea completa a grasimilor saturate nu este realista ( decat daca esti o vegetariana inraita ), daca ai consuma carne slaba si produse lactate cu un continut scazut de grasime, te-ai afla cu siguranta pe drumul cel bun.

Surse de ingrasare : carne grasa, mult lapte, branza, unt, inghetata, piele de pui.

Sfaturi utile despre grasimile saturate
Inlocuieste carnea grasa cu cea slaba si cu carne de peste.
Alege preparate facute la gratar sau coapte.
Inlocuieste untul cu uleiul.
Prepara mese vegetariene din cand in cand.

Grasimile transformate




Incalzirea uleiurilor lichide la temperaturi foarte ridicate ( proces cunoscut sub numele de hidrogenare) duce la formarea grasimilor transformate.

Acestea sunt grasimi saturate care au fost transformate in grasimi nesaturate. Deoarece grasimile transformate se comporta ca cele saturate, e bine sa le eviti. Din 2006 fabricantii sunt obligati sa scrie pe eticheta produselor continutul de grasimi transformate. Oricum, e bine sa stii ca daca pe eticheta scrie 'grasimi partial hidrogenate`, inseamna ca acel produs contine grasimi transformate.
Surse de ingrasare : mancarea procesata precum fursecurile, biscuitii, chips-urile si tortilla, margarina; fast-food-urile.

Sfaturi utile despre grasimile transformate

"Doar pentru ca un produs nu contine grasimi transformate, nu inseamna ca nu contine calorii", spune Lisa Hark, PhD, RD, lider nutritionist. Ea este ingrijorata de tendinta producatorilor de a scrie pe eticheta "fara grasimi transformate".

Grasimile sanatoase

Grasimile mono-nesaturate

Cand inlocuiesc grasimile saturate, grasimile mono-nesaturate - care alcatuiesc o buna parte din dieta Mediteraneana - pot ajuta la diminuarea riscului de boli cardio-vasculare prin scaderea colesterolului LDL si cresterea celui HDL (sau colesterolul "bun"). Cu alte Surse de hrana : uleiul de masline ; migdalele ; avocado ; alunele ; untul de arahide ; semintele de floarea soarelui.
Sfaturi utile despre grasimile mono-nesaturate

78859.jpg


La salate foloseste ulei de masline.
Mananca un pumn de nuci in fiecare zi.
Desi adesea dispretuita, maioneza nu este chiar atat de rea. De fapt, "este o sursa de grasimi sanatoase precum cele mono- si poli-nesaturate, si are un continut mult mai scazut de grasimi saturate decat branza", spune Hark. Opteaza pe cat posibil pentru alimentele scazute in grasimi.

Grasimile Omega 3

Numite astfel din cauza legaturii chimice care cade pe pozitia numarul 3 din lantul alimentelor bogate in grasimi, aceste grasimi lichide ajuta la scaderea colesterolului LDL, si la ridicarea celui HDL, sau colesterolul bun, scad trigliceridele (un tip de grasimi din sange), si pot reduce riscul de coagulare a sangelui. Sunt un tip de grasimi poli-nesaturate, si s-a dovedit ca ajuta in cazul persoanelor care sufera de artrita sau boli de inima.

Surse de hrana : pesti grasi precum somon sau scrumbie, nuci, maioneza si uleiuri vegetale.
Sfaturi utile despre grasimile Omega 3
Consuma peste de doua ori pe saptamana, in loc de alte surse de proteine care nu sunt atat de sanatoase pentru inima.



Grasimile Omega 6

Aceste grasimi poli-nesaturate care se gasesc in uleiuri vegetale nu sunt rele, consumul lor insa trebuie supravegheat. Sunt prea multe grasimi
Omega 6 in dieta noastra, si nu suficiente grasimi Omega 3 (precum cele intalnite in uleiul de peste). Un sfat : ai grija ca grasimile Omega 6 sa nu le deapseasca pe cele Omega 3 cu mai mult de 4 ori.
Surse de hrana : Ulei de porumb, de soia, de sofran.
Sfaturi utile despre grasimile Omega 6.

Foloseste uleiul se masline pentru salate, pentru gatit sau copt.
Un ultim sfat: Orice ai face, ai grija cate grasimi consumi. Prea mult din orice tip de grasimi poate dauna siluetei si sanatatii

Recomandari