Alergia la lapte

Alergia la lapte
  calendar_month        
Majoritatea sugarilor sunt mofturosi la un moment dat. Insa cand refuzul laptelui este frecvent, el poate avea drept cauza ceva mult mai serios, cum ar fi alergia la proteina din laptele de vaca.

Alergia la lapte poate aparea si la adulti, insa e intalnita mai des la sugari. Exista numeroase teste care pot depista alergia, iar medicii pediatrii pot oferi solutii alternative pentru hranirea bebelusului.

Ce este alergia la lapte?

Alergia la lapte (de fapt la proteinele din laptele de vaca) apare atunci cand organismul bebelusului percepe aceste proteine ca fiind daunatoare si incepe sa lupte impotriva lor.

Astfel se declanseaza o reactie alergica ce determina bebelusul sa fie iritat si sa refuze laptele, din cauza durerilor frecvente de burta. De asemenea, laptele de capra sau cel de oaie declanseaza serioase reactii alergice, insa alergia a fost semnalata si la proteina din laptele de soia.

Bebelusii hraniti la san prezinta un risc scazut de dezvoltare a alergiei, insa, in acelasi timp, nu toti bebelusii hraniti cu formule de lapte praf sunt alergici la proteina din lapte.

In general, alergia dispare de la sine in jurul varstei de 4 ani, insa nu este o regula.

Alergia la lapte nu este acelasi lucru cu intoleranta la lactoza, care reprezinta incapacitatea organismului de a procesa lactoza zaharata si care reprezinta o tulburare rar intalnita la copii si mai des la adolescenti si la adulti.

Simptomele alergiei la lapte

Simptomele reactiei alergice la proteina din laptele de vaca se instaleaza de regula in prima luna de viata a copilului si apar ori imediat dupa hranire ori la cateva zile dupa.
Reactia intarziata este mai comuna si include: stari de voma, diaree, refuzul hranei, iritabilitate, colici stomacale, paloare sau iritatie cutanata. Simptome destul de comune si altor tulburari medicale, cauza care poate determina dificultati in punerea unui diagnostic adecvat.

Reactia imediata, cu stari de voma, iritatie cutanata puternica si refuzul laptelui, ofera mai multe indicii despre diagnostic. In cazuri rare, se poate instala chiar si socul anafilactic, cu modificari severe la nivelul tensiunii arteriale, insa el reprezinta mai degraba semnul unei intolerante alimentare decat a uneia la proteina din lapte..

Diagnosticarea alergiei la lapte

Daca se suspecteaza prezenta alergiei la bebelus, solicitarea medicului este absolut necesara. Un control amanuntit va include: intrebari despre istoricul de alergii alimentare din familia bebelusului si examinare fizica a copilului.

Tratamentul alergiei la proteina lactica

Daca copilul dezvolta acesta alergie si mama inca alapteaza este absolut necesara miscorarea dozei zilnice de lactate ingerata de mama, caci cauza alergiei este reprezentata de proteina daunatoare copilului, care a trecut din organismul mamei la copil prin laptele matern.

Daca hranirea copilului se face pe baza de formule de lapte praf, doctorul va solicita mamei trecerea la o formula pe baza de proteina din soia. In cazul intolerantei la soia a organismului bebelusului, se poate schimba cu formule de lapte hipoalergenice.

Odata facuta trecerea la formula de lapte care nu provoaca alergii, simptomele prezente la copil ar trebui sa scada in intensitate, cu disparitie totala pana spre 4 saptamani. Totusi, laptele de vaca se va reintroduce in alimentatie, insa nu mai devreme de varsta de 1 an, si atunci dupa o alta serie de teste alergologice.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Introducere
  • person

    "a￯n delirul ei, fantezia poate atinge cotele realul"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right