Idei preconcepute despre cresterea copiilor

Idei preconcepute despre cresterea copiilor
  calendar_month        
Cand esti parinte aproape in fiecare zi ai de luat o decizie in privinta copilului tau.

Trebuie sa rezolvi o problema nou aparuta: cum reactionezi cand copilul minte, cata libertate poti sa ii dai, cum faci sa nu se supere cand pleci de acasa?

Si nu ai timp sa citesti tratate si nici nu poti deveni psiholog pentru a te asigura ca faci ceea ce ar trebui.
Te poti baza pe faptul ca iti cunosti copilul si stii la ce si cum reactioneaza, te bazezi pe bunul simt, te bazezi pe sfaturile prietenelor, te bazezi pe carti.

O astfel de carte este "Tu si copilul tau" de la editura Teora, scrisa de Anne Bacus, mama a doi copii si doctor in psihologie.

Autoarea a dorit prin aceasta carte sa ofere raspunsuri la intrebari simple despre viata de zi cu zi. Noi va oferim in continuare o scurta reproducere din ultimul capitol.

Suzeta deformeaza dintii mai putin decat degetul
Fals. Atat suzeta, cat si degetul determina deformari ale palatului osos si defecte de inchidere a incisivilor.

Caracterul "fiziologic" al tetinei nu este altceva decat un argument comercial, departe de realitate. Utilitatea suzetei este insa evidenta pentru copiii care manifesta in primele luni o dorinta irepresibila de a suge si indeosebi pentru cei care nu stiu sa-si "gaseasca" degetul si sa-l tina in gura.

Incheiem prin a spune ca durata de utilizare zilnica a suzetei are, fara indoiala, o importanta mult mai mare decat forma obiectului in sine.

E mai bine sa hranim copilul la san decat cu biberonul
Fals. Este adevarat ca laptele matern contine elemente naturale si protectoare pretioase pentru copil.

La fel de real este si faptul ca intre mama si bebelusul alaptat la san se naste o "complicitate" minunata, cu conditia ca mama sa doreasca alaptarea si ambele parti sa se bucure de ea.

Din motive care le apartin, unele femei nu vor sa alapteze, iar un biberon dat cu dragoste este mai de pret decat un supt "obligat". Toate studiile au demonstrat ca bebelusii hraniti cu biberonul se dezvolta la fel de bine pe toate planurile, ca si cei alaptati.

Produsele proaspete sunt mai bune decat cele conservate
Fals. Cu riscul de a le dezamagi pe mamele care sunt de parere ca procedeaza mai bine pregatind ele insele piureul pentru bebelusul lor, trebuie sa spunem ca, pe plan strict nutritional, produsele conservate sunt in general mai bune.

Fabricarea lor este indeaproape controlata si reglementata; ele sunt preparate in conformitate cu norme severe, din produse foarte proaspete, iar continutul lor in substante provenite din utilizarea pesticidelor si a ingrasamintelor este strict controlat.

Nu putem spune insa acelasi lucru despre fructele si legumele cumparate din piata sau de la magazin, ale caror prospetime si continut in nitrati nu sunt verificabile.

Pentru bebelusi sunt indicate culorile pastelate
Fals. Aceasta idee a prevalat timp de decenii: bunul gust interzicea ca scutecele, asternuturile sau peretii din camera copilului sa aiba alte culori decat roz sau bleu.

Bebelusii se pare ca au insa o alta parere; le plac culorile vii si contrastante, care le atrag atentia si le starnesc curiozitatea. Totusi, nu are rost sa-i zugraviti camera in rosu. O pijama verde deschis, o pernuta cu carouri albe si negre si un poster cu Donald Ratoiul vor fi suficiente.

Copilul nu trebuie sa doarma in camera parintilor
Adevarat si fals. In primele luni de viata, si parintii, si copilul se pot simti mai linistiti dormind in aceeasi incapere.Dintotdeauna, in toate culturile, nou-nascutul doarme langa trupul mamei. Vine insa un moment, in jurul varstei de trei luni, in care bebelusul devine mai independent; pe de alta parte, parintii doresc sa-si reia viata de cuplu. Acum este cazul sa mutati copilul in camera sa si sa-l invatati sa doarma singur.

Copilul mic are mai multa nevoie de mama lui decat de tata
Fals. Gratie structurii sale fiziologice, mama si bebelusul traiesc intr-o intimitate totala primele luni de viata ale acestuia din urma.

Copilul are nevoie, fireste, o nevoie vitala de mama lui (sau de cineva care sa o inlocuiasca). Dar rolul special, fondator, al tatalui, nu este deloc mai mic, ci doar diferit.

Pe fondul diadei mama-copil, el aminteste fiecaruia rolul sau specific si contribuie la o veritabila trezire afectiva si la deschiderea spre lume a celor doi. Prin prezenta sa, el stabileste cu copilul o pretioasa relatie de proximitate si de incredere.

Copilul singur la parinti este egoist
Fals. Spre deosebire de copiii din familiile numeroase, cel singur la parinti nu invata de mic sa-si imparta jucariile, camera si, mai dureros, dar cu o valoare educativa mai mare, alintarile si atentia mamei.

Dar daca parintii, constienti de acest risc, reusesc sa nu-l trateze ca pe un veritabil centru al lumii si-i aduc adesea alaturi alti copii, el va deveni cu timpul un tanar placut si generos. Iscusinta sociala, "stiinta de a negocia, de a se afirma si a-l intelege pe celalalt", se construieste astfel.

Recomandari