Cum obisnuiesti copilul sa nu mai faca pipi in pat

history_edu redactia ele.ro calendar_month 25 Iun 2012, 15:41
Ca orice mamica dedicata, iti doresti sa gasesti solutiile perfecte prin care sa iti obisnuiesti copilul sa nu mai faca pipi in pat. Iata o misiune dificila, stanjenitoare si prea putin discutata de parintii care s-au confruntat cu problema urinatului nocturn . Inainte de toate, este important sa stii ca situatia este mai comuna decat crezi, iar masurile pe care le poti lua sunt si ele accesibile si eficiente.
Statisticile mondiale arata ca aproximativ 10% din piticii de 5 ani fac pipi in pat aproape in fiecare seara. Sigur ca pentru tine este frustrant din multe puncte de vedere, insa cu rabdare si cu o strategie inteligenta poti sa iti obisnuiesti copilul sa previna aceste incidente.
De ce fac copiii pipi in pat?
Puiul tau nu face pipi in pat pentru ca este lenes si neglijent, asadar nu il pedepsi pentru acest obicei. Incontinenta de urina sau enureza poate avea mai multe cauze:
1. Sistemul nervos al copilului nu este suficient de bine dezvoltat pentru a controla eficient eliberarea vezicii urinare pe timpul noptii.
2. Copilul poate sa fie anxios si stresat, deci predispus urinarii in timp ce doarme.
3. Poate exista o problema medicala (infectie a tractului urinar) care provoaca incontinenta.
Copiii de toate varstele pot face pipi in pat, de multe ori si pe fondul unei mosteniri genetice. In cazul in care problema persista de-a lungul unei lungi perioade de timp, un control medical va elucida cu siguranta factorii fiziologici vinovati de enureza.
In absenta unei afectiuni propriu-zise, majoritatea copiilor reusesc sa scape de umezelea nocturna in mod natural sau cu putin ajutor din partea celor mari.
Trucuri pentru prevenirea urinarii nocturne
Inainte sa pui in aplicare urmatoarele trucuri pentru prevenirea urinarii nocturne, este important sa tai de pe lista orice problema medicala depistabila la cabinetul pediatrului. Apoi, pune in practica cateva masuri simple prin care prichindelul tau va ramane uscat pe tot parcursul noptii.
1. Abordeaza subiectul cu delicatete
Nu iti frustra copilul cu termeni jignitori si mustrari pentru ca urineaza inconstient in timpul somnului. Abordeaza subiectul cu delicatete si arata-te intelegatoare, altfel nu veti putea depasi impreuna problema repede si fara sechele psihologice ulterioare.
2. Pregatirea pentru somn
Asigura-te ca puiul tau nu consuma lichide cu aproximativ 2 ore inainte de culcare si ca foloseste toaleta de fiecare data cand se pregateste pentru somn. Cand Mos Ene il viziteaza cu vezica goala, este putin probabil sa mai faca pipi in pat in cele 8-10 ore de somn.
3. Antrenamentul muscular
Nu toti copiii reusesc sa deprinda abilitatea controlului muscular pelvian in copilaria timpurie. In timp de majoritatea fetitelor isi pot opri urina voluntar pana la varsta de 18 luni, baieteii pot bifa aceasta performanta tocmai la varsta de 3 ani.
Antrenamentul muscular pe timpul zilei poate sa ajute copilul in acest sens. Atunci cand cel mic simte nevoia sa urineze ziua, roaga-l sa incerce sa amane excursia la toaleta cateva minute. Exercitiul poate fi repetat zilnic, insa nu insista daca micutul pare frustrat si chinuit.
4. Alarma nocturna
O alta metoda eficienta este sa pui ceasul desteptator sa sune dupa 3-4 ore de la ora de culcare, pentru ca nazdravanul sa urineze preventiv in olita sau in closet. In acest mod, va invata sa se trezeasca de fiecare data in timpul noptii, chiar daca vezica nu ii transmite semnale sa o faca.
Tu cum ti-ai obisnuit copilul sa nu mai faca pipi in pat?
Autor: AdelinaDobrin
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Investitii in intreprinderi mici si mijlocii
- person
"detalii la www.fondurile-structurale.com"