Dieta proaspetelor mamici: ce sa mananci cand alaptezi

Dieta proaspetelor mamici: ce sa mananci cand alaptezi
  calendar_month        
Dieta proaspetelor mamici isi pastreaza rigorile specifice perioadei de sarcina, cu multe alimente care sa furnizeze nutrienti, vitamine si minerale.

In plus, alaptatul bebelusului atrage si el dupa sine cateva reguli de respectat in alimentatie de catre noua mamica, astfel incat cel mic sa primeasca un laptic gustos, hranitor si intr-o cantitate optima.

Recomandarile medicilor pediatri spun ca proaspetele mamici care alapteaza ar trebui sa isi suplimenteze aportul zilnic de calorii cu circa 500 kcal, mai exact sa manance in fiecare zi putin mai mult decat de obicei (alimente sanatoase, desigur). Alege meniuri bogate in proteine si dense in nutrienti, bazate pe o varietate de fructe, legume, grane integrale, proteine si grasimi.

Cateva gustari rapide si hranitoare, care energizeaza si imbunanatesc calitatea laptelui, sunt ideale in perioada de alaptare!

Cereale integrale

Cerealele integrale furnizeaza proaspetelor mamici carbohidrati complecsi, calciu, vitamine si minerale, astfel ca sunt recomandate atat la micul dejun, cat si intre mese, ca gustari, de-a lungul zilei. Incearca sa amesteci mai multe tipuri de cereale intr-un bol, pentru a beneficia de un aport nutritional maxim. Consuma-le cu iaurt si mere uscate, ori de cate ori simti nevoia.

Biscuiti cu multicereale si branza

Branza iti ofera din plin calciu si proteine, substante necesare imbogatirii laptelui matern. Biscuitii cu multicereale sunt satiosi si iti furnizeaza fibrele de care ai nevoie pentru o digestie optima.

Iaurt

Incearca sa consumi cat mai mult iaurt in timp ce alaptezi, atat pentru cantitatea importanta de calciu pe care o contine, cat si pentru posibilitatile multiple de a-l savura: simplu, cu cereale si biscuiti integral, in loc de smantana sau ca topping pentru salate.

Smootie-uri din fructe

Daca esti fericita posesoare a unui blender, amesteca o cana de iaurt simplu cu 250 de grame de fructe proaspete si 2-3 cuburi de gheata. Vei obtine un desert hranitor, fara zaharuri artificiale, care te ajuta sa slabesti, fara sa afectezi calitatea laptelui.

Nuci

Bogate in grasimi esentiale omega-3 si fibre, nucile, alunele de padure, migdalele si alte fructe oleaginoase ar trebui sa se regaseasca in meniul tau cel putin o data la 3 zile.

Avocado cu biscuiti integrali

Fructul de avocado abunda in grasimi nesaturate (cele "bune") si ofera mamicilor care alapteaza multe fibre si vitamina C. Taie o jumatate de avocado in felii subtiri si consuma-le cu biscuiti integrali, care te hranesc si iti imbunatatesc digestia.

Oua fierte

Consumate la micul dejun sau in salate, ouale fierte sunt optiuni excelente pentru mamele care alapteaza, deoarece contin proteine care cresc calitatea nutritiva a laptelui, dar si grasimi sanatoase, esentiale pentru mama si bebelus deopotriva.

Covrigi din faina integrala cu crema de branza

O alta gustare grozava pentru proaspetele mamici ar putea fi constituita dintr-un covrig din faina integrala, savurat cu crema de branza proaspata. Daca alegi un covrig clasic, opteaza pentru varianta dietetica, fara sare.

Sandwich cu carne slaba si legume

Prepara-ti un sandwich hranitor si benefic laptelui tau din paine integrala, carne de curcan, salata verde/spanac, rosii, vinete coapte si morcov ras. In acest fel, te bucuri de tot pachetul nutritional de care ai nevoie: legume, fibre si proteine.



Mar si unt de arahide

Iata o portie dubla de proteine si fibre dintr-o gustare delicioasa: felii de mar proaspete sau uscate, cu unt de arahide!

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari