De ce au copiii nevoie de vitamina D?

De ce au copiii nevoie de vitamina D?
  calendar_month        
Ce este vitamina D?

Vitamina D face parte din grupa vitaminelor liposolubile necesare absorbtiei intestinale de calciu si fixarii sale in oase, precum si reabsorbtiei fosforului de catre rinichi, care joaca un rol esential si in alte fenomene biologice ca diferentierea celulara si imunitatea.

De ce au nevoie copiii de vitamina D?

Copiilor le este absolut necesara vitamina D pentru cresterea si dezvoltarea optima a oaselor, ea ajutand organismul sa absoarba calciul din alimente.

Aporturile nutritionale recomandate sunt de la 10 la 15 micrograme pe zi pentru orice copil. Vitamina D prezenta in organism are o origine dubla: endogena si exogena.
Aportul endogen este realizat prin transformarea in piele a colesterolului sub influenta radiatiilor ultraviolete (vitamina D3, iar cel exogen prin alimentatie (vitamina D2 din vegetate si vitamina D3 din produsele animale).

Deficientele grave de vitamina D poate cauza rahitism, o boala care deformeaza ireversibil oasele scheletului si risc foarte ridicat de fractura la copii.

Deficitul de vitamina D a fost, de asemenea, legat intotdeauna de osteoporoza, unele tipuri de cancer, boli cardiovasculare si diabet, mai ales cand copilul de astazi devine adult.

Fetusii in curs de dezvoltare in uter au nevoie de asemenea, de vitamina D. Daca viitoarele mame nu au in organism suficienta vitamina D in timpul sarcinii, copiii lor ar putea dezvolta hipocalcemie intrauterina (insuficient calciu in sange) sau rahitism, mai tarziu, in copilarie.

Care sunt cele mai bune surse de vitamina D?

Soarele
Atunci cand soarele, si in special razele ultraviolete stralucesc asupra pielii noastre, determina organismul sa produca vitamina D intr-o cantitate suficient de mare.

De aceea, sunt foarte indicate expunerile repetate la soare a copilului mic, inca de la varste extrem de fragede, bineinteles, respectand regulile generale de mentinere a sanatatii.

Nu trebuie pierdut din vedere ca totusi expunerea prea mare la soare in orele amiezii face mai mult rau decat bine, ducand la aparitia nedoritelor alunite, care, din pacate, pot fi un semn precoce de melanom cutanat.

Alimentatia

Majoritatea copiilor nu-si obtin necesarul de vitamina D doar din alimentatie, de aceea de multe ori sunt necesare suplimente bogate in aceasta vitamina.

Alimentele cele mai bogate in vitamina D sunt ficatul pestelui slab (ulei din ficat de morun, pestele gras, galbenusul de ou, ficatul, laptele integral si produsele lactate nedegresate (unt, in special.

Vitamina D este foarte perisabila, fiind foarte sensibila la caldura, la lumina, la oxigen si la mediile acide.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Oana Zavoranu se re-apuca de cantat
  • person

    "cu cat vom gandi mai rational cu atat vom fi mai liberi!voltaire"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right