Laptele UHT - important in prevenirea rahitismului

Laptele UHT - important in prevenirea rahitismului
  calendar_month        
Alimentatia sta la baza vietii, sanatatea fiind influentata in primul rand de alimentele si bauturile pe care le consumam, inca dinainte de a ne fi nascut. Pentru ca, inainte ca noi sa fim capabili sa alegem ceea ce este bun pentru noi, mamele noastre au avut grija sa primim o alimentatie sanatoasa, chiar de pe vremea cand ne aflam in pantecele lor.

Nutritia are o importanta vitala in aceasta perioada a vietii. Lipsa anumitor minerale si vitamine din dieta copiilor cauzeaza deficiente fizice si are influenta asupra dezvoltarii mentale.

Unul dintre cele mai bune alimente pentru organismul nostru, si al copilului in special, este laptele. Nu degeaba acesta este numit ?izvor de sanatate?: reprezinta o sursa importanta de calciu, vitamine si proteine care ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului.

Consumul unui litru de lapte pe zi de catre viitoarea mamica este esential in asigurarea unui aport considerabil de vitamina D, a carei carenta poate duce la rahitism.

Rahitismul

Vitamina D intervine in absorbtia activa a calciului si fosforului, elemente de care organismul copilului are mare nevoie pentru formarea oaselor scheletului si smaltului dentar. Carenta vitaminei D determina tulburarea absorbtiei intestinale. Odata cu aceasta scade si capacitatea tubului renal de a reabsorbi fosforul. Iar perturbarea metabolismului fosforului, produce implicit anomalii in metabolismul calciului. Principala sursa naturala de vitamina D, la copil, o reprezinta transformarea provitaminei D (ergosterolul), din piele, sub influenta razelor ultraviolete.

In primul an de viata, mai exact intre 2 si 12 luni, este perioada cea mai propice de instalare a rahitismului la copii, cu incidenta maxima intre 3 si 6 luni, dar care se poate manifesta si mai tarziu in copilarie. Practic, la aceasta varsta se inregistreaza cel mai mare ritm de crestere, inaltimea si greutatea copiilor se dubleaza, costruindu-se fundatia corpului ce-l va sustine pe parcursul intregii vieti. Iar lipsa vitaminei D poate afecta buna dezvoltare a celui mic.

Cand organismul nu primeste suficienta vitamina D, absorbtia calciului la nivel intestinal este incompleta, ceea ce duce la scaderea nivelului de calciu din sange. Incercand sa restabileasca nivelul sanguin al calciului, organismul il extrage din oase, care devin fragile si predispuse la fracturi.

Primele semne ale rahitismului: copilul devine nelinistit, sperios, tresalta la sunetele stridente, mai ales atunci cand este pe punctul sa adoarma, si transpira foarte usor, fara vreun motiv evident. Netratata, boala evolueaza si duce la ?inmuierea? oaselor craniului, apar proeminente pe coaste ?matanii costale?) si pe incheieturile mainilor (?bratari rahitice?), eruptia dentara este ntarziata, pot aparea deformari ale toracelui si membrelor etc.

Profilactic, medicii pediatri recomanda ca micutilor de pana in 2 ani sa li se administreze zilnic o doza de 400 ? 800 UI de vitamina D, indiferent de tipul alimentatiei, iar apoi, pana la 5 ani, li se va da supliment de vitamina D in sezonul rece. Insa prevenirea este intotdeauna cea mai buna solutie, iar laptele poate fi de un real ajutor.

Laptele UHT - alimentul ideal

Fara exagerare, laptele intruneste calitatile alimentului ideal, prin cele 8 din cele mai importante 10 vitamine si minerale: Ca, Mg, fosfor, zinc, potasiu vit.B6, B9, vit.D, vit. A toate in proportii echilibrate si usor asimilabile de catre organism astfel incat nu mai avem nevoie de suplimente alimentare, daca il consumam regulat.



Consumand regulat lapte ne protejam familia. Dar, inainte de a sustine ca familia ta primeste deja o alimentatie sanatoasa, trebuie sa stii ca nu toate alimentele sunt la fel de bogate in substante nutritive, chiar daca poarta aceeasi denumire generica. Indiferent care este tipul de lapte pe care il oferi copiilor tai, acesta trebuie sa fie, in primul rand, sigur pentru sanatate, adica sa nu contina microorganisme periculoase.

De aceea, laptele UHT (Ultra High Temperature) este perfect pentru consum. El este procesat prin incalzire la temperaturi inalte, de 140-150 grade Celsius, timp de numai 2-4 secunde, ceea ce nu permite degradarea avansata a elementelor nutritive specifice laptelui.

Laptele UHT este de o calitate superioara, fiind supus mai multor controale, pentru a inlatura posibilele riscuri de contaminare din mediul inconjurator (animale, aer, apa, sol). Tratamentul de tip soc termic, adica incalzire - racire foarte rapida - si ambalarea aseptica sunt modalitati sigure de pastrare a tuturor valorilor nutritive, vitaminelor si calciului. Laptele UHT nu necesita refrigerare, acesta se poate pastra in siguranta 90 zile la temperatura ambianta, inainte de deschiderea cutiei.

Recomandari