Obezitatea la copii

Obezitatea la copii
  calendar_month        
Odata cu inmultirea centrelor fast-food si a chioscurilor de la orice colt de strada care vand in nestire hot-dog, shaorma si sandwichuri cu extra maioneza a crescut ingrijorator procentul de copii cu greutate peste medie sau chiar suferind de obezitate.

Insa nu numai alimentatia joaca un rol primordial in probleme, ci si sedentarismul la copii, nesfarsitele ore petrecute in fata televizorului sau calculatorului.

Si timpul alocat de parinti pentru gatit s-a miscorat simtitor, ducand la marirea numarului de mese preparate rapid si cu ingrediente prea bogate in calorii.

Sa-ti impiedici copilul sa devina obez inseamna in primul rand adaptarea modului in care mancati in familie la cerintele organismului sau si la tipul de activitati desfasurate de-a lungul unei zile.

Cel mai bun exemplu este dat de tine si va fi urmat si de copilul tau.

93524.jpg

Copilul tau este supraponderal?

Un copil cu masa corporala ce depaseste indicele 25 este considerat supraponderal. Indicele de masa corporala este un indicator oficial, recunoscut stiintific, de calculare a greutatii ideale pentru o viata sanatoasa.

IMC este o metoda simpla si usor de utilizat de depistare a riscurilor de obezitate. In plus, indicele de masa corporala poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care trebuie sa le piarda sau sa le castige copilul, a caloriilor recomandate pentru a se mentine sau pentru a ajunge la greutatea normala

Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kg) la inaltimea (in m) la patrat, formula fiind urmatoarea:
IMC=kg/(cm)2

Interpretarea indicelui de masa corporala:

IMC Interpretare

sub 18,5 subponderal
intre 18,51 si 24,99 greutate normala
intre 25,00 si 29,99 supraponderal
intre 30,00 si 34,99 obezitate (clasa I)
intre 35,00 si 39,99 obezitate (clasa II)
peste 40 obezitate morbida

Interpretarea indicelui de masa corporala poate varia in functie de mai multi factori:



riscul de boli cardiovasculare (insuficienta cardiaca, hipertensiune, infarct miocardic), unele boli pulmonare (sindromul de apnee in somn) sau al afectiunilor articulatiilor (artroza genunchiului, de exemplu), unele tipuri de cancer si diabet.

masa musculara din corp. La sportivii de performanta masa musculara este foarte dezvoltata, iar IMC poate avea valori mari fara ca persoana sa fie supraponderala (greutatea in kg fiind data de masa musculara si nu de grasime.

Daca te ingrijoreaza faptul ca ai putea avea un copil supraponderal, fa o programare la pediatrul copilului.

Medicul te va intreba despre programul zilnic al copilului, tipul de activitati desfasurate, modul in care se hraneste si alte lucruri ce l-ar putea ajuta sa-si formeze o parere privitor la solutia optima pentru copilul tau.

O colaborare ulterioara cu un dietetician poate fi de mare ajutor in stabilirea tipului de dieta de urmat pentru a reveni si a mentine o greutate normala.

Efectele unei greutati in exces

Copiii supraponderali prezinta numeroase riscuri de dezvoltare de tulburari medicale severe, cum ar fi diabetul, tensiunea arteriala crescuta si colesterolul marit.

Probleme la nivelul osaturii si articulatiilor, ca predispozitii pentru luxatii, entorse sau fracturi.



Dificultati ale aparatului respirator si risc crescut de aparitie a astmului bronsic.

Tulburari de somn si sforait zgomotos, din cauza greutatii in exces.
93523.jpg


De asemenea, ei pot fi marginalizati de catre colegii de scoala, fiind ultimii alesi ca parteneri in competitii sportive.

Aceste efecte pot duce la dezvoltarea de tulburari de alimentatie, ca anorexia sau bulimia, copilul simtind nevoia sa fie la fel de slab ca ceilalti colegi.

Citeste aici despre cauzele care duc la obezitate in randul copiilor si cum poti preveni aceasta boala.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Departe dar totusi una langa alta
  • person

    "maine sa iubeasca cel ce n-a iubit niciodata si cel care a iubit sa iubeasca maine...."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right