Si copiii sufera de astenie de primavara!

Si copiii sufera de astenie de primavara!
  calendar_month        
Primavara ne incanta cu flori, culori, soare si natura verde, insa ne bombardeaza totodata cu o multime de alergii de sezon si cu astenia de primavara . Aceasta isi face loc si patrunde si in universul celor mici, facandu-i sa se simta tristi, apatici si lipsiti de motivatie. Iata cum iti ajuti copilul sa faca fata schimbarilor emotionale cauzate de modificarile climatice!

Cum apare astenia de primavara la copii?

Starile specfice asteniei de primavara se instaleaza comod si in randul copiilor. Chiar daca sunt mai mici ca varsta, ei nu sunt scutiti de efectele trecerii bruste de la un anotimp la altul.

Efectele sunt cauzate nu doar de gradul de luminozitate crescut si din cauza soarelui din ce in ce mai prezent, dar si din cauza faptului ca zilele si temperaturile incep sa creasca, iar ritmul biologic este dat peste cap.

Biologic, fenomenul se explica prin dereglarea hormonala de la nivelul hipotalamusului (o regiune a encefalului). Hipotalamasul primeste impulsuri nervoase prin intermediul retinei si regleaza nivelurile de hormoni si neutransmitatori in functie de cantitatea de lumina primita. Atunci cand apare o dereglare la nivelul hormonilor si neurotransmitatorilor, din cauza luminii in exces, a trecerii la cald si a maririi numarului orelor unei zile, de declanseaza simptomatologia.

Cum se manifesta astenia de primavara la copii?

Simptomele asteniei sunt aproximativ aceleasi ca la adulti. Sunt caracterizate, in mare, de o stare apatica, letargica sau tristete. Copiii cu o structura psihologica predispusa catre depresie sunt mai predispusi la a manifesta astfel de simptome si stari. In unele cazuri, astenia poate crea un teren favorabil instalarii depresiei.

Manifestarile mai includ:

- stare de oboseala (fara justificare);
- tendinta de a lenevi si a sta in pat;
- lipsa de reactie la propuneri interesante, care ii erau pe plac;
- imposibilitatea de a se concentra pe ceva anume;
- dureri de cap ;
- stare de slabiciune;
- inapetenta;
- iritabilitate;
- plans fara motiv.

La majoritatea copiilor, aceste simptome se manifesta cu o intensitate usoara sau medie. Daca observi ca iau proportii si incep sa afecteze calitatea vietii micutului tau pe termen lung, mergi cu el la medic, pentru a te sfatui daca este cazul sa iei masuri sau nu.

Cum poti combate sau preveni astenia de primavara la copii?

In cele mai multe cazuri, astenia de primavara se instaleaza la inceputul primaverii si simptomele ei dispar de la sine prin luarea catorva masuri simple de schimbare a stilului de viata.

Organismul are nevoie de putin timp pentru a se adapta noilor conditii climatologice si pentru a se obisnui cu soarele, lumina etc.

Specialistii sustin ca simptomele ei pot fi tinute in frau cu ajutorul suplimentelor alimentare. Exista cateva vitamine si minerale care contrbuie la cresterea tonusului fizic si psihic al copilului si tine la distanta simptomatologia asteniei:

- vitamina C;
- complexul de vitamina B;
- magneziu;
- zinc;
- fier.

Acestea pot fi procurate din alimentatia zilnica a micutului sau din suplimente speciale, insa numai prescrise de pediatru.

Alimentatia bogata in fructe si legume proaspete, odihna, relaxarea si miscarea fizica, toate integrate intr-un program zilnic echilibrat in viata copilului ajuta la combaterea si reducerea simptomelor asteniei.


Autor: Daniela GanciuSursa: Foto: 4.bp.blogspot.com

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Creatoarea Nora Balanica
  • person

    "cea mai frumoasa culoare din lume este cea care ti se potriveste - coco chanel"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right