10 moduri in care iti dai peste cap sistemul imunitar

10 moduri in care iti dai peste cap sistemul imunitar
  calendar_month        
Mecanismul natural care te ajuta sa faci fata cu brio provocarilor zilnice si care te apara impotriva agresiunilor mediului precum poluarea , microbii sau variatiile extreme de temperatura poate fi sabotat chiar de propriile tale obiceiuri nesanatoase. Sistemul imunitar al organismului tau are nevoie de ajutor pentru a functiona corect in orice conditii.

Iata care sunt modurile prin care iti dai peste cap sistemul imunitar, privandu-te astfel de sansele optime de a trai o viata lunga, fericita.





1. Excesul de alcool

Alcoolul in exces te face vulnerabila in fata infectiilor, tulburarilor cardiace, hepatice si pancreatice, determinand totodata o vindecare mai lenta a ranilor.

2. Consumul de grasimi

Dietele bogate in grasimi incetinesc activitatea celulelor sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca vor fi mai putin active in lupta impotriva bolilor.

Din fericire, excluderea alimentelor grase (grasimi saturate si trans) din alimentatie conduce la un randament imun imbunatatit aproape instant.

3. Prea mult stres

Stresul cronic poate pune stapanire totala pe mintea si pe trupului tau, afectand in mod semnificativ sistemul imunitar prin suprimarea activitatii celulelor imunitare si inhibarea capacitatii de raspuns a organismului in fata pericolelor.

In consecinta, pune mare pret pe relaxare si detaseaza-te la timp de problemele cotidiene.

4. Odihna insuficienta

Odihna insuficienta si de proasta calitate determina cresterea brusca a nivelului de cortizol din corp (hormonul stresului), ceea ce conduce la un raspuns inflamator din partea corpului. Acest fenomen afecteaza tesuturile si dezechilibreaza sistemul imunitar, facandu-te vulnerabila in fata amenintarilor externe.

5. Supraponderalitatea

Tesutul gras dezvoltat in exces activeaza secretia unor substante inflamatorii nocive in organism, care te predispun la boli de inima , diabet de gradul 2, cancer si alte boli grave.

Fiecare kilogram in plus pierdut inseamna un mai bun randament al sistemului imunitar si, implicit, o sanatate mai buna.

6. Efectul destresarii bruste

Dupa o perioada tensionata, in care organismul a actionat sub imperiul adrenalinei pentru a atinge un scop precis, urmeaza un moment de relaxare totala in care se petrec schimbari fiziologice bruste: sistemul imunitar este slabit din pricina efortului si a oboselii, nu mai detine resurse pentru a intra in alerta si devine incapabil sa te protejeze impotriva bolilor.

Incearca sa te eliberezi de stres treptat, gradual, depunand un oarecare efort intelectual sau fizic chiar daca nu esti nevoita. Integramele, jocurile de inteligenta sau drumetiile sunt variante ideale.

7. Zborul frecvent cu avionul

Zborul frecvent cu avionul, care implica totodata si schimbarea fusului orar, poate afecta serios organismul si capacitatea sa de aparare.

8. Reprimarea propriilor trairi

Reprimarea trairilor si interiorizarea frustrarilor iti influenteaza negativ sistemul imunitar, cardiovascular si hormonal. Exprima-ti sentimentele de orice natura astfel incat sa poti face fata stresului emotional si bolilor fizice.

9. Carentele de minerale si vitamine

Deficientele de vitamine (A, C, B-6, D, E si acid folic ) si carentele in seleniu, zinc, fier si cupru conduc la un sistem imunitar slabit.

10. Zgomotul puternic



Zgomotul puternic este o forma a stresului ambiental si afecteaza randamentul imunitatii umane, asa ca incearca sa te feresti de galagie, atat acasa cat si la birou sau in timpul liber.

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari