5 mituri si realitati despre vitamina D

5 mituri si realitati despre vitamina D
  calendar_month        
Organismul produce vitamina D de care are nevoie prin simpla expunere la soare? Aceasta vitamina chiar previne cancerul? Afla mai multe despre ea!

1. Studiile clinice au aratat ca vitamina D previne cancerul

Cercetarile recente nu arata nicio legatura intre carenta de vitamina D si dezvoltarea unor boli precum obezitatea, bolile de inima, scleroza in placi, depresie si unele forme de cancer. De fapt, niciun studiu clinic n-a stabilit vreo relatie intre vitamina D si alta boala in afara de osteoporoza.

Dovezile actuale asupra rolului vitaminei D in preventia anumitor boli au doar fundament epidemiologic, adica se bazeaza pe legatura dintre numarul cazurilor de boala observate in populatie si marturiile persoanelor care au consumat vitamina D.

2. Organismul produce cantitatea de vitamina D de care are nevoie

Vitamina D produsa in organism provine din expunerea la soare. Pielea produce vitamina D ca raspuns la radiatiile UVB. De aceea, in regiunile nordice unde lumina solara este limitata iarna, multe persoane au deficiente de vitamina D.

Persoanele cu pielea inchisa au o deficienta mai mare de vitamina D pentru ca au nevoie de o expunere la soare mai indelungata pentru a produce aceeasi cantitate ca si persoanele cu pielea deschisa.

3. Nu ai nevoie de suplimentare daca petreci multi timp in exterior

Intr-adevar, daca lucrezi afara tot timpul anului, nu ai nevoie de sumplimentare, dar ar fi mai bine sa te consulti si cu medicul.

4. Nu poti sa stii daca ai nevoie de vitamina D

Ba da: medicul poate prescrie o analiza de sange care sa determine nivelul de vitamina D. Pentru a evita fracturile si diminua riscul de osteoporoza, ai nevoie de 75 nanomoli de vitamina D / litru de sange (nmoli/ L).

5. Nu trebuie sa depasesti doza zilnica de 2000 UI de vitamina D

Autoritatile in domeniu recomanda intre 400 si 1000 UI pentru persoanele care au pana in 50 ani si intre 800 si 2000 UI pentru cei mai varstnici. Adultilor li se recomanda 1000 UI pe zi toamna si iarna sau tot anul pentru cei cu pielea mai inchisa. Pentru a sti ce cantitate iti trebuie, cere sfatul medicului.

Autor: Nuage

Recomandari