Anemia: simptome, cauze, diagnostic

Anemia: simptome, cauze, diagnostic
  calendar_month        
Imaginea pe care pe care o are toata lumea despre anemie corespunde unei femei palide si slabute. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta boala frecventa, adesea fara consecinte grave, dar care poate ascunde o maladie rara.

Simptome nespecifice

Cea mai mare problema cu aceasta boala e ca nu este foarte vizibila, ci poate trece neobservata pentru o perioada foarte mare de timp. Nu numai ca simptomele nu sunt foarte vizibile, dar ele apar si tardiv.

Odata anemia instalata, persoana se simte obosita tot timpul, chiar dupa nopti bune de somn. Persoanele anemice au paloarea caracteristica a bolii si, in cazurile mai grave, au dificultati de respiratie.

In absenta diagnosticului si tratamentului, anemia poate evolua si provoca simptome si mai deranjante: palpitatii, vertijuri, respiratie accelerata, transpiratii, sete. Daca te recunosti printre aceste simptome, nu sari la automedicatie: doar medicul poate pune diagnostic si-ti poate da tratamentul adecvat!

Atentie: fecalele negre si urat mirositoare pot sa fie un semn de anemie. Ele se datoreaza de obicei unei hemoragii la nivelul stomacului, care duce deci la pierderea de fier. Acelasi lucru este valabil si daca gasesti sange in fecale, numai ca problema este localizata aici la nivelul intestinului gros. Aceste semne trebuie luate foarte in serios si tratate de urgenta.

Diagnosticare prin analize de sange



Un singur examen poate determina daca suferi sau nu de anemie : analiza sangelui. Anemia se caracterizeaza prin cantitatea slaba de hemoglobina din sange. Aceasta hemoglobina este compusa in principal din fier, si tocmai acest element chimic lipseste in cazul anemiei. Prin urmare, masurarea cantitatii de fier din sange permite diagnosticarea anemiei. In practica, laboratorul masoara de fapt cantitatea de feritina.

Teoretic, cantitatea de feritina trebuie sa fie cuprinsa intre 50 si 204 micrograme/ litru in cazul femeilor si intre 50 si 280 micrograme/ litru in cazul barbatilor. Femeile in perioada ciclului menstrual (intre 15 si 55 de ani) au acest nivel destul de scazut.

O singura boala, cauze multiple

Anemia este departe de a fi o boala atat de simpla cum pare la prima vedere. Cauzele ei pot fi multiple.

Cauza cea mai frecventa a lipsei de fier in organism este pierderea abundenta de sange la femeile in perioada ciclului menstrual. Daca sangele pierdut nu este inlocuit cu cel absorbit prin alimentatie, se instaleaza carenta.

Ulcerul de stomac: daca nu este tratat, el provoaca anemie din cauza hemoragiilor interne care au loc regulat.

Alimentatia saraca in fier: vegetarienii sunt cei mai predispusi la carentele de fier, deoarece fierul din carne este cel mai bine absorbit de catre organismul uman.

Uneori, organismul este cel care distruge hemoglobina. Acesta este cazul unor tipuri rare de anemii, cum este aplazia .

Femei si vegetarieni, paziti-va!

Oricine poate fi, la un moment dat, atins de aceasta boala. Totusi, unele persoane sunt mai sensibile, de aceea ele ar trebui sa fie si mai vigilente si sa-si faca regulat analizele de sange.

Femeile cu ciclu abundent, daca alimentatia lor nu compenseaza pierderile de sange.

Femeile insarcinate: fetusul consuma o mare parte din rezervele mamei de fier.

Vegetarienii : fierul continut in carne este mult mai bine asimilat decat cel din vegetale.

Persoanele trecute de 85 de ani, care mananca de obicei destul de putina carne.



Persoanele cu antecedente de anemie in familie.

Citeste si depre tratamentul anemiei !

Recomandari

Newsletter Ele.ro

citate
  • person

    "Cultura"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right