Apneea de somn

history_edu redactia ele.ro calendar_month 08 Oct 2008, 10:28
Persoanele care sufera de apnee de somn sforaie in timpul noptii si sunt foarte obosite ziua. Sforaitul lor este semnul micro-opririlor respiratorii care le dezorganizeaza somnul.
Ce este apneea de somn?
Apneea de somn este o pauza de respiratie in timpul somnului (pauza de aproximativ 10 secunde), asociata cu sforaitul. Atunci cand aceste apnee se repeta toata noaptea (pana la 10 apnee pe ora), somnul este dezorganizat. Apneele apar la 4-6% dintre adulti si copii.
Care sunt cauzele?
Apneele pot aparea la orice varsta, atat la barbati cat si la femei. Sunt posibile mai multe cauze. Persoanele care sforaie din motive morfologice sunt cele mai expuse la aceasta boala. Cauza de aparitie a apneei poate fi morfologica (gat mic, limba si/sau omusor prea scurt, maxilar prea mic) sau datorata excesului de greutate. Se pare ca boala poate avea si caracter ereditar.
Care sunt semnele bolii?
Sforait intens si repetat in timpul somnului.
Somn agitat si de proasta calitate, asociat uneori cu o senzatie de sufocare in timpul noptii.
Oboseala inca de la trezire si pe parcurul intregii zile, asociata cu somnolenta. Uneori, au loc si transpiratii nocturne intense.
Alte semne: dureri de cap si/sau iritabilitate la trezire, probleme de memorie si de concentrare, tulburari sexuale.
La copil, semnele apneei pot fi: hiperactivitate in timpul zilei, respiratie dificila in timpul somnului. Uneori, apneea se asociaza cu retard de crestere si dificultati scolare.
Complicatii

Somnolenta din timpul zilei poate fi responsabila de adormire in momente in care vigilenta este importanta (la volan sau in timpul manipularii diverselor aparate periculoase). Riscul de accident rutier este amplificat cu 6.
Din cauza pauzelor respiratorii, apneele sunt responsabile de oxigenarea insuficienta a sangelui. Astfel, ele pot favoriza aparitia tulburarilor de ritm cardiac, hipertensiunea arteriala , infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul se bazeaza pe interogarea pacientului si pe un examen numit polisomnografie. Sunt inregistrati diversi parametri ai somnului (respiratii, sforait) in timpul a 1-2 nopti de somn.
Tratament
Masuri igienico-sanitare ce vizeaza diminuarea greutatii corporale. De asemenea, se recomanda evitarea alcoolului (mai ales in cele doua ore care preceda somnul) si somniferelor.
Tratamentul eficace 100% este acela care se realizeaza cu presiune pozitiva continua. Principiul sau: o masca respiratorie, care este purtata in fiecare noapte pe nas si pe gura, este legata la un compresor ce trmite aer sub presiune. Acest aer creeaza o perna de aer in profunzimea gatului, impiedicand obstructia. Astfel se mentine oxigenarea corecta si trezirile repetate.
Sunt folosite si aparate dentare, uneori in alternanta cu presiunea pozitiva continua. Aceste aparate permit repozitionarea maxilarului inferior si a limbii, astfel incat aerul sa treaca mai usor.
Chirurgia este utilizata in caz de apnee severa pentru restabilirea unei circulatii normale in caile aeriene superioare.
Alte articole despre