Ardeiul iute pentru o inima sanatoasa

Ardeiul iute pentru o inima sanatoasa
  calendar_month        
Veste buna pentru cele carora le plac mancarurile picante: ardeiul iute este cheia catre o inima sanatoasa. Substanta activa din ardeii iuti, capsaicina, care ofera de altfel gustul iute, este extrem de puternica si are beneficii importante pentru organismul uman.

Cercetatorii au descoperit ca substantele active din ardei, care dau gustul iute, reduc tensiunea arteriala si nivelul de colesterol din sange. Ardeii iuti protejeaza organismul uman de afectiunile cardiovasculare , care sunt principala cauza de deces in intreaga lume.



Studiul, realizat de universitatea din Hong Kong, a analizat familia de substante cunoscute sub numele de capsaicinoide. Capsaicina este substanta prezenta in ardeii iuti care ofera gustul iute.

Autorul studiului, doctorul Zhen-Yu Chen a declarat ca descoperile sale indica ca ardeiul iute imbunatateste sanatatea inimii .

"Acum avem un portret detaliat si complet al acestei substante si efectele acesteia asupra genelor si mecanismelor care influenteaza colesterolul si sanatatea vaselor de sange".

Studiul arata ca substantele iuti scad nivelul de colesterol rau din organism. Capsaicina reduce acumularile de colesterol din organism si mareste rata de metabolizare si eliminare a acestuia.

Capsaicina blocheaza actiunea unor enzime care contracta arterele si care reduc circulatia sangelui catre inima si alte organe ale corpului. Prin blocarea acestor enzime, muschii se relaxeaza si permit circulatia sangelui.

"Concluzia studiului este ca aceasta substanta, capsaicina, este extrem de benefica si ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii. Nu recomandam insa nimanui sa inceapa chiar acum o cura cu ardei iuti, pe care sa ii consume in exces. O dieta buna este una echilibrata. De asemenea, trebuie stiut si faptul ca ardeii iuti nu substituie recomandarile medicamentoase ale medicilor. Sunt insa un supliment minunat, in special pentru persoanele care adora mancarurile fierbinti", a mai spus medicul Zhen-Yu Chen.

De ce sunt ardeii iuti?

Te-ai intrebat vreodata de ce unele specii de ardei sunt iuti? Acest lucru este datorat sistemului de aparare bine pus la punct al acestei legume, dezvoltat de lupta perpetua dintre plante si animale.

Semintele de ardei iute contin cele mai mari concentratii de capsaicina care este eliberata in gura si care ofera senzatia de fierbinteala.

Alte beneficii ale ardeilor iuti reduc nivelul de zahar din sange subtiaza sangele previn atacurile de inima si infarctul reduc inflamatiile reduc durerile elimina congestiile stopeaza raspandirea cancerului de prostata reduc riscul de cancer de stomac imbunatatesc vederea reduc riscul de afectiuni oculare previn acneea ajuta la arderea caloriilor previn indigestia regleaza tensiunea arteriala imbunatatesc structura parului previn si trateaza diabetul.

Atentie!

Substantele iuti din ardei pot irita ochii si mainile. De asemenea, pot cauza senzatia de arsura. Uleiul si pudra de ardei iute sunt produse lipicioase, care raman pe maini. Este astfel indicat sa te speli bine dupa fiecare folosire, pentru a evita iritarea mainilor si ochilor.

Autor: Mihaela Rotaru
Recomandari