Cancerul de colon, o boala tacuta

history_edu redactia ele.ro calendar_month 28 Mar 2012, 14:31
Stilul de viata sedentar, alimentatia haotica, bazata pe grasimi si carne rosie, fumatul si consumul de alcool sunt factori de risc pentru cancerul de colon , o afectiuni extrem de grava. Afla mai multe despre aceasta afectiune si incearca sa iti schimbi stilul de viata.
Ce este cancerul de colon
Cancerul de colon este cancerul care apare la intestinul gros sau colonul, parte a sistemului digestiv. Cancerul rectal este cancerul care apare pe ultimii centrimetri ai colonului. Impreuna, sunt cunoscute sub numele de cancer colorectal.
Majoritatea cancerelor de colon apar sub forma unor mici formatiuni necanceroase: polipi. In timp, acesti polipi devin cancerosi. De obicei, polipii sunt mici si produc foarte putine simptome. Este astfel foarte important sa mergi la medic regulat, pentru a depista la timp aceste formatiuni.
Simptomele cancerului de colon
Printre simptomele cancerului de colon se numara: diaree constipatie scaune cu sange disconfort abdominal crampe gaze intestinale dureri abdominale oboseala pierdere in greutate.
Exista insa si cazuri in care cancerul de colon nu prezinta niciun fel de simptom in stadiile incipiente.
Factori de risc
Varsta. Peste 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer de colon au peste 50 de ani. Poate aparea si la persoane mai tinere, insa foarte rar.
Afectiuni intestinale inflamatorii. Boli precum colita sau ulcer maresc riscul ce cancer de colon. De asemenea, si daca te-ai confruntat in trecut cu polipi pe colon, acest lucru mareste riscul de cancer.
Boli. Anumite boli mostenite genetic maresc riscul de cancer de colon. Printre acestea se numara cancerul de colon sau sindromul Lynch.
Dieta saraca in fibre. Cancerul de colon este asociat si cu dietele sarace in fibre si bogate in grasimi si calorii. De asemenea, si persoanele care consuma cantitati mari de carne rosie sunt mai expusi riscului de cancer de colon.
Stil de viata sedentar. Persoanele sedentare sunt mult mai expuse riscului de cancer de colon decat cele care fac mai multa miscare.
Alti factori de risc: diabetul obezitatea fumatul consumul de alcool.
Cum sa previi cancerul de colon
Pentru a preveni cancerul de colon este foarte important sa mergi regulat la medic, in special daca faci parte din categoria de persoane cu factor de risc ridicat.
De asemenea, stilul de viata este extrem de important. Anumite schimbari pe care le poti face reduc riscul de cancer de colon si imbunatatesc sanatatea si starea generala de bine.
Consuma fructe, legume si cereale integrale. Aceste alimente contin vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, care sunt extrem de importanti in prevenirea cancerului. Este indicat sa consumi fructe si legume cat mai variate.
Limiteaza consumul de alcool. Daca consumi alcool, incearca sa reduci cantitatile. Este recmandat sa bei un singur pahar de alcool pe zi.
Renunta la fumat. Este un pas important si dificil, insa beneficiile sunt imense.
Fa miscare. Incearca sa faci cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi. Nu trebuie neaparat sa mergi la sala de aerobic sau fitness. Poti merge mai mult pe jos, poti renunta la lift sau poti alerga prin parc.
Mentine o greutate corporala echilibrata. Daca ai probleme cu greutatea, incearca sa dai jos kilogramele in plus. Fa mai multa miscare si redu consumul caloric.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre