Cauze surprinzatoare ale diabetului

history_edu redactia ele.ro calendar_month 12 Ian 2012, 08:51
Numeroase persoane sunt afectate de diabet fara sa fie constiente de acest lucru.
Riscurile cu care se confrunta sunt uriase: netratat, diabetul favorizeaza atacurile de inima , pierderea vederii sau chiar amputarea membrelor.
Descoperit la timp, diabetul poate fi controlat prin dieta si tratament. Diabetul apare atunci cand pancreasul nu mai produce suficienta insulina, un hormon care transforma glucoza in energie, sau atunci cand organismul nu mai raspunde la insulina, favorizand cresterea nivelului de glucoza din sange.
Diabetul se manifesta prin oboseala, sete, urinari frecvente si rani care se vindeca foarte greu. Majoritatea persoanelor asociaza dibetul cu obezitatea, consumul de alimente grase si sedentarismul.
Iata cativa factori care maresc riscul de diabet:
Corpul in forma de mar
Nu trebuie sa fii obez pentru a avea diabet. Chiar si cateva kilograme in plus in jurul taliei sunt suficiente pentru a cauza aceasta afectiune. Femeile care au in talie mai mult de 80 de centimetri sunt mai predispuse riscului de diabet, decat semenele lor mai slabute.
Astfel, chiar si persoanele care au o alura subtire, insa au mai multa grasimi in jurul taliei sau corp in forma de mar sunt mai predispuse riscului de diabet decat persoanele care au depozite de grasimi in jurul coapselor sau feselor.
Grasimea abdominala produce molecule care dezechilibreaza nivelul normal de glucoza si insulina si cauzeaza inflamatii la nivelul vaselor de sange.
Odihna insuficienta
Daca pierzi noptile frecvent si dormi mai putin de 5 ore pe noapte, riscul de diabet este dublu decat al unei persoane care se odihneste intre 7 si 8 ore pe noapte.
Lipsa somnului dezechilibreaza ritmul circadian al organismului, ceasul intern care regleaza somnul si trezirea. Atunci cand nu dormi suficient, organismul elibereaza un hormon al stresului, cortizol, care mareste nivelul de glucoza din sange.
Chisturile ovariene
Numeroase femei sufera de chisturi ovariene, care impiedica functionarea corecta a ovarelor. Aceasta afectiune favorizeaza insa si aparitia diabetului si rezistenta la insulina. Insulina controleaza nivelul de zahar din sange si stimuleaza ovarele sa produca anumiti hormoni, printre care si testosteron.
Daca in sange se gaseste prea multa insulina, ovarele produc testosteron in exces, ceea ce duce la simptome precum acnee, crestere in greutate, par pe corp sau depresie.
Sforaitul
Persoanele care sforaie sunt de doua ori mai predispuse la diabet. Principala cauza a sforaitului este obezitatea. Insa, in timpul sforaitului, organismul produce cortizol, un hormon al stresului, care mareste nivelul de glucoza din sange.
Sarcina
Mai mult de 20% dintre femeile insarcinate se confrunta cu diabet temporar. In timpul sarcinii, organismul produce zahar in exces pentru a ajuta fatul sa se dezvolte, ceea ce dezechilibreaza nivelul normal de glucoza si insulina. De cele mai multe ori, dupa nastere acest tip de diabet dispare.
Consumul de suc de fructe
Persoanele care consuma zilnic peste 180 ml suc de fructe sunt mai predispusi riscului de diabet. In schimb, consumul de fructe proaspete reduce riscul de diabet. In cazul sucurilor, zaharul din fructe este absorbit rapid de stomac, ceea ce duce la marirea nivelului de zahar din sange.
In schimb, prin consumul de fructe intregi, absorbtia zaharului este incetinita de fibrele alimentare.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre