Cele mai periculoase alimente de la masa de Craciun

history_edu ele.ro calendar_month 17 Dec 2012, 09:06
Bunatatile de Craciun sunt acceptate pe masa in mod traditional, chiar daca modul lor de productie a evoluat si sunt mult mai putin sanatoase in prezent decat pe vremea bunicii.
Afla care sunt cele mai periculoase alimente de la masa de Craciun, care iti pot afecta silueta, dar si sanatatea.
Bogate in aditivi si coloranti, multe alimente de Craciun pot fi daunatoare si in cantitati mici, dar la masa de Craciun, cand fiecare mananca din toate cat poate, acestea pot deveni un adevarat pericol pentru sanatate.
Piele de pui si curcan
Pielea de curcan si pui este plina de grasimi saturate si inainte de a fi unsa cu ulei si pusa la cuptor. Evita pielea, deoarece grasimile pot contribui puternic la cresterea nivelului de colesterol, intr-o perioada in care oricum cedezi unui numar mai mare de tentatii.
Slanina si untura
Cu un continut de grasime urias, slanina si untura sunt de obicei si sarate cu generozitate. Evita aceste grasimi concentrate, care iti pot afecta sistemul circulator, dar si ficatul si pancreasul.
Prajelile in ulei
Mancarurile traditionale de Craciun includ pentru cei mai multi romani carne, carnati si cartofi prajiti cu generozitate in untura sau ulei. Poti uita usor sa mai schimbi uleiul din tigaie, iar atunci cand a fost incalzit prea mult, uleiul vegetal incepe sa se descompuna, proces prin care se formeaza substante cancerigene care intra apoi in toate alimentele prajite.
Mezelurile traditionale
Chiar si atunci cand sunt ecologice si toate ingredientele provin de la animale sanatoase, care nu au fost expuse pesticidelor si nici tratate cu hormoni, mezelurile traditionale pot fi periculoase pentru digestie, ficat si pancreas.
Cele mai multe feluri de toba, caltabos, lebar si carnati sunt insa tratate puternic cu aditivi si coloranti, dintre care multi pot contribui la cresterea riscului de aparitie a cancerului la nivelul sistemului digestiv.
Bauturile indulcite si acidulate
Producatorii de bauturi racoritoare, indulcite si acidulate, au investit sume imense de-a lungul vremii pentru asocierea produselor lor cu Craciunul. Aceste sucuri nu sunt bune pentru sanatatea ta nici in restul anului, dar in perioada Sarbatorilor poti fi mai dispusa sa treci cu vedea efectul lor asupra organismului si sistemului digestiv.
Bomboane de pom
Toate dulciurile de Craciun pot deveni un pericol, deoarece riscul de a le consuma in exces este mai mare in aceasta perioada a anului. Bomboanele de pom sunt insa cel mai sus pe lista deoarece in aceasta perioada, multi producatori investesc mai mult in ambalajul colorat decat in ingrediente. Verifica cu atentie lista de ingrediente a bomboanelor si dulciurilor de Craciun. Cand zaharul este singurul ingredient pe care il recunosti intr-o lista lunga de E-uri, opteaza pentru un desert facut in casa.
Lichior de oua
O bautura in care ingredientul principal sunt ouale crude poate fi oricand un pericol pentru sanatate, deoarece prezenta unor bacterii periculoase in oua te poate imbolnavi foarte rapid. Evita lichiorul de oua de Craciun, chiar daca a fost facut cu oua proaspete, sosite chiar din curtea proprie.
Popcorn caramel
Una dintre traditiile de Craciun americane adoptate si la noi de unii pofticiosi, popcornul caramelizat contine foarte mult zahar, dar si conservanti periculosi care pot deveni foarte toxici in cuptorul cu microunde. Daca poftesti la asa ceva, fa floricele de porumb pe aragaz, cu putin ulei vegetal proaspat si caramelizeaza-le apoi chiar tu cu zahar brun.
Autor: Iulia Anghel
Alte articole despre