Coenzima Q10: care sunt beneficiile si in ce alimente o gasesti

Coenzima Q10: care sunt beneficiile si in ce alimente o gasesti
  calendar_month        
Folosita in tot mai multe cosmetice ce promit efecte anti-imbatranire, coenzima Q10 este si mai eficienta in intregul organism atunci cand este consumata pe cale orala. Afla care sunt beneficiile oferite de coenzima Q10 si in ce alimente o gasesti.

Antioxidant puternic, coenzima Q10 reduce radicalii liberi din organism, care grabesc deteriorarea celulara. Este produsa in mod natural de corpul uman, dar poate fi gasita si in multe alimente.

Beneficiile oferite de coenzima Q10

Efectele antioxidante oferite de coenzima Q10 contribuie la eficacitatea sistemului imunitar, dar si la protejarea tesuturilor. Unele studii medicale indica si o functie anticancerigena pentru aceasta substanta.

Reducerea radicalilor liberi ce imbatranesc celulele este un efect al coenzimei Q10 ce contribuie si la prevenirea afectiunilor cardiace si chiar a diabetului.

Deficienta de coenzima Q10 este rara, astfel incat nu exista o doza zilnica recomandata in alimentatie. Pentru a te bucura la maximum de efectele acestei substante benefice, o poti include insa in alimentatia ta prin carne, legume, fructe, seminte si alune.

Coenzima Q10 A®n carne

Carnea de vita, dar si cea de pui, sunt cele mai comune surse pentru coenzima Q10, dar substanta se gaseste si in carnea de porc sau de peste.

La o portie de carne de 85 grame, din carnea de vita obtii 2,6 mg de coenzima Q10 sau 1,4 mg (carne de pui), 1,2 mg (porc), 0,9 mg (somon) si 0,4 mg (somon). O portie similara de hering marinat ofera 2,3 mg.

Vanatul contine un nivel mai ridicat al coenzimei Q10, insa prajirea excesiva a carnii distruge substanta. Pentru a pastra coenzima Q10 intacta in carne, fierbe-o sau pune-o pe gratar.

Coenzima Q10 in legume

Cele mai importante surse vegetale de coenzima Q10 sunt cateva legume proaspete sau fierte: spanac, broccoli si conopida. Substanta activa este distrusa prin congelare sau prajire. Alte legume bogate in coenzima Q10 sunt diferitele tipuri de fasole, alaturi de mazare, linte si soia.

Fructele ce contin cea mai mare cantitate de Q10 sunt portocalele si capsunile, dar nivelul coenzimei este mai scazut in ele decat in carne sau legume.

Coenzima Q10 in uleiuri vegetale

Uleiurile vegetale bogate in coenzima Q10 sunt cele de soia si rapita, pe care le poti folosi la gatit, dar care isi pierd efectele benefice cand sunt prajite la temperaturi ridicate.

Intr-o singura lingurita de ulei de soia se gasesc 1,3 mg de coenzima Q10, in timp ce cantitatea dintr-o lingurita de ulei de rapita este de 1 mg.

Coenzima Q10 in alune

In arahide, fistic, nuci si seminte de susan, coenzima Q10 rezista mai bine la prajit, dar pentru efectele maxime, se recomanda consumul acestor alune proaspete.

Din 30 g de arahide prajite obtii 0,8 mg de coenzima Q10, iar aceeasi cantitate de seminte de susan prajite contine 0,7 mg si in cazul fisticului prajit 0,6 mg.

Beneficiile coenzimei Q10 sunt deja prezente la adultii cu o alimentatie echilibrata, dar cei care sufera de probleme cardiace pot consuma o cantitate mai ridicata, intre 90 si 150 mg de coenzima Q10 zilnic, prag ce poate fi atins doar prin suplimente alimentare ce contin acest antioxidant puternic.

Autor: Iulia Anghel

Recomandari