Colesterol: cand e momentul sa te ingrijorezi?

Colesterol: cand e momentul sa te ingrijorezi?
  calendar_month        
Bolile cardiovasculare se situeaza in topul cauzelor de mortalitate in Romania. Factorul de risc major pentru aceste boli este excesul de colesterol rau in sange. Cand trebuie sa te ingrijorezi si cum sa actionezi? Ce este colesterolul? Colesterolul este o lipida (grasime) indispensabila pentru organismul uman. Exista doua tipuri de colesterol : cel "bun" (HDL), care circula in sange si poate fi eliminat de organism, si cel "rau" (LDL), care se acumuleaza pe peretii vaselor sangvine, creand placi de aterom care, pe termen lung, astupa vasele. Care sunt valorile maxime de colesterol? Totul depinde de factorii de risc pe care ii indeplinesti. Acesti factori de risc sunt stabiliti de medic: niciun factor de risc: LDL 2.2 g/L ai un factor de risc: LDL 1.9 g/L ai doi factori de risc: LDL 1.6 g/L ai trei factori de risc: LDL 1.3 g/L daca esti considerata cu risc inalt (de exemplu daca ai suferit un accident cardiovascular): LDL 1 g/L Aceste valori depind insa si de sex si varsta.

Cum se previne si cum se trateaza? Pentru a preveni excesul de colesterol, trebuie sa incepi prin a-ti analiza igiena de viata. Urmezi un regim alimentar sarac in grasimi saturate si bogat in grasimi poli-nesaturate? Consumi putin alcool si sare, iti controlezi greutatea corporala? Faci sport regulat? Daca da, atunci n-ai de ce sa te ingrijorezi. Desi, ar mai fi un factor de risc, insa din pacate e mai greu de inlaturat: stresul. Si el poate contribui la cresterea nivelului de colesterol. Cand sa iei medicamente? Primul tratament al colesterolului crescut este regimul alimentar. Daca, la finele a 6 luni, nivelul de LDL nu scade, atunci se poate trece la tratament medicamentos. Ca orice medicament, si cele anti-colesterol, mai ales statinele, pot avea efecte indezirabile grave. De aceea este important sa evaluezi, impreuna cu medicul, care este raportul beneficii/ riscuri ale unui asemenea tratament. Care sunt factorii de risc? Riscurile sa suferi de o boala cardiovasculara se tripleaza daca: esti un barbat trecut de 50 de ani, sau o femeie trecuta de 60 de ani; ai antecedente de boli de inima la o ruda apropiata; fumezi sau te-ai lasat de fumat de mai putin de 3 ani; suferi de hipertensiune arteriala (tratata sau nu) suferi de diabet tip 2, tratat sau nu; ai colesterolul bun mai mic de 0.4 g/L, oricare ar fi sexul tau. Daca te recunosti printre acesti factori de risc, trebuie sa: favorizezi: acizii grasi mono-nesaturati (se gasesc in: uleiul de masline, de arahide, de rapita), acizii grasi poli-nesaturati (uleiul de floarea-soarelui, de porumb, de soia, de peste). Nu uita de fructe, legume si cereale! limitezi: acizii grasi saturati, care se gasesc in produsele lactate, carnea grasa, oua, uleiul de palmier, unt si margarine.

Recomandari