Colesterolul marit: 6 semne de ingrijorare
history_edu redactia ele.ro calendar_month 26 Nov 2012, 09:14
Colesterolul marit este o afectiune care poate fi depistata printr-un test de sange.
Chiar daca se spune despre colesterolul marit ca este boala fara simptome, exista cateva semnale pe care organismul le transmite.
Descopera 6 semne de ingrijorare in privinta colesterolului marit
Luarea in greutate si trecerea in categoria persoanelor supraponderale poate avea un efect negativ asupra organismului, nivelul colesterolului crescand alarmant. Kilogramele in exces pot cauza, asadar, afectiuni asociate cu cresterea colesterolului. Pentru ca nivelul acestuia sa scada, sunt recomandate exercitii zilnice, de cel putin 30 de minute, precum si o dieta sanatoasa, cu mancare saraca in colesterol.
1. Nivelul oscilant de colesterol
Nivelul de colesterol poate sa varieze in timp. In cazul in care colesterolul blocheaza arterele, apar dureri la nivelul bratelor si al picioarelor. Daca sangele nu mai este suficient de oxigenat, apar stari de oboseala si transpiratie. Un control la medic si un test de sange poate arata nivelul de colesterol.
2. Nivelul ridicat de stres
Stresul poate fi un semn al colesterolului marit. Mai multe studii au aratat ca exista o legatura intre stres si nivelul colesterolului din sange. In situatii de stres, cortizonul produce o cantitate mai mare de zahar pentru a oferi energie organismului pe termen scurt. Cand zaharul ramane neutilizat, acesta se transforma in acizi grasi si trigliceride, ducand la cresterea nivelului de colesterol.
3. Stilul de viata sedentar
Sedentarismul este un alt semn de ingrijorare pentru un colesterol marit. Intr-un stil de viata sedentar, colesterolul rau pentru organism (LCL) creste, in timp ce colesterolul benefic (HDL) scade. Pentru a schimba aceasta situatie, este recomandata miscarea. In lipsa unui program zilnic la sala, este benefic si mersul pe jos.
4. Mesele neregulate
Un semnal de ingrijorare in ceea ce priveste colesterolul marit il reprezinta mesele haotice. Saritul peste mese, mancatul la ore tarzii, lipsa unui mic dejun consistent, cinele copioase sunt factori care favorizeaza cresterea colesterolului. In schimb, nivelul acestuia poate fi mentinut daca organismul este obisnuit cu mese regulate, cu alimente sanatoase, cum sunt cerealele.
5. Consumul de alimente nesanatoase
Un semnal de ingrijorare in privinta colesterolului il reprezinta prezenta alimentelor nesanatoase. Intr-o alimentatie in care persista produse precum ceafa, carnati, costite, cotlet, tocaturi, organe animale, este posibil ca nivelul de colesterol sa creasca. La aceste alimente nesanatoase se adauga snacks-urile, produsele lactate, ouale in exces, produsele de patiserie, prajiturile de cofetarie, sosurile grase, pizza in exces si produsele de tip fastfood.
6. Varsta si sexul
Persoanele cu varsta de peste 20 de ani se confrunta cel mai mult cu probleme de colesterol. Nivelul acestuia creste in timp. La femei, dupa menopauza, apar cresteri ale nivelului de colesterol. Pentru a scadea acest nivel, este esential un stil de viata sanatos.
Sursa foto: defeathighcholesterol.co
Autor: Elisa Costache
Alte articole despre