Cum iti afecteaza sanatatea alimentele cu putine calorii
history_edu redactia ele.ro calendar_month 14 Iun 2012, 10:08
Alimentele cu putine calorii promit minuni pentru silueta ta, insa in realitate iti afecteaza sanatatea mai mult decat crezi. Producatorii au aderat imediat la moda etichetelor "light", de cand populatia a devenit mult mai ostila fata de grasimile pe care le ingereaza. Ironia sortii face ca tocmai alimentele cu putine calorii sa conduca, in final, la ingrasare.
Principiul "de suprafata" pe care alimentele cu putine calorii il promoveaza este acela ca un aport caloric inferior inseamna mai putine kilograme pentru consumator. In realitate, numarul caloriilor este mai putin important decat sursa acestora, detaliu cunoscut insuficient de publicul de larg consum.
Alimentele cu putine calorii ingrasa!
Paradoxal, alimentele cu putine calorii ingrasa, desi ele sunt achizitionate tocmai pentru a evita aceste consecinte nefaste. Ingredientele din care ele sunt concepute stau la baza efectelor nedorite pentru sanatate, chiar daca aportul de colesterol este inferior.
In primul rand, absolut toate produsele inscriptionate cu termenul "light" au putine grasimi, dar mult zahar. Acest carbohidrat accelereaza ingrasarea prin absorbtia extrem de rapida in organism, dar si prin instalarea rapida a senzatiei de foame la scurt timp de la consum. Aceleasi alimente light contin si foarte multa sare, care provoaca retentia apei in tesuturi si hipertensiune arteriala.
Un bun exemplu este iaurtul. Multi producatori pun in compozitia iaurturilor cu continut foarte mic de grasime zaharuri si alti indulcitori artificiali, pentru un gust mai placut. Acest lucru inseamna ca este de preferat sa mananci un iaurt natural de 60% grasime, decat sa consumi unul ticsit de carbohidrati si alte substante periculoase - atat din punct de vedere caloric, cat si din prisma calitatii ingredientelor.
Mecanismul ingrasarii cu alimente light
Ficatul este organul responsabil cu sintetizarea grasimilor din organism, functionand ca un soi de incinerator. In acelasi timp, el acumuleaza toxinele corpului pentru mentinerea starii de sanatate. Daca tu mananci produse preparate cu multe substante chimice nocive, precum alimentele light, iti suprasoliciti ficatul cu eliminarea acestora. Prin urmare, el nu va mai putea sa arda grasimile in aceiasi parametri.
Intr-un scenariu si mai sumbru, ficatul poate sa fie "coplesit" de concentratia de chimicale (inlocuitori ai zaharului, coloranti alimentari, conservanti etc) si, intr-o incercare disperata de a controla situatia, va actiona cu unica sa arma: va incorpora substantele nocive in grasimea nesintetizata care se multiplica.
Iata cum iti fortezi organismul sa produca mai mult tesut gras, evitand (culmea!) sa consumi produse bogate in colesterol rau. Un alt dezavantaj al alimentelor light este acela ca nu au valoare nutritionala, deci ai tendinta sa mananci mai multe portii pentru a te satura, fara sa te simti vinovata (ca doar sunt dietetice, nu?).
Prin urmare, este important sa verifici continutul de zahar, sare si conservanti inainte sa cumperi alimentele pe care le consumi, nu doar procentul de grasime (mai ales daca vorbim de produse procesate).
Pentru o nutritie dietetica si sanatoasa, alege:
fructe si legume proaspete cereale integrale (faina neagra, ovaz, orez brun) grasimi bune (peste, ulei de masline, avocado, nuci) carbohidrati de calitate (faine nerafinata, paste integrale, fasole)
Tu cat de des consumi alimente cu putine calorii? Te-au ajutat ele sa slabesti? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii!
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
ROGAINE IEFTIN ORIGINAL PFIZER USA
- person
"tratamentul de par rogaine cu minoxidil este un produsul nr.1 original marca pfizer din usa."