Cum ne influenteaza organismul trecerea la ora de iarna
history_edu ele.ro calendar_month 01 Nov 2011, 09:03
O data cu trecerea la ora de iarna, pregateste-te pentru depresia anotimpului rece, cauzata de reducerea orelor cu soare din timpul zilei. In sezonul rece, numeroase persoane sunt afectate de diminetile intunecate si friguroase.
Intunericul nu aduce insa numai depresie, chiar daca expunerea la soare este insuficienta pentru mentinerea sanatatii.
Specialistii sunt de parere ca folosirea in exces a surselor de lumina artificiala, de acasa sau de la birou, are efecte negative asupra corpului si mintii noastre. Tot specialistii sunt de parere ca organismul are nevoie si de intuneric pentru a functiona corespunzator.
Iata cateva dintre beneficiile intunericului din sezonul rece:
Reduce riscul de cancer
Specialistii au descoperit o legatura puternica intre expunerea la lumina puternica din timpul noptii si cancerul de san. Astfel, pe langa factori de risc precum ereditatea, fumatul, alcoolul sau dieta dezechilibrata, expunerea excesiva la lumina artificiala in timpul noptiii reduce rezistenta organismului uman in fata cancerului.
Lumina si noaptea intervin in productia de melatonina, un hormon care protejeaza organismul de cancer. Melatonina este un hormon produs de glanda pineala ca raspuns la intuneric. Este un antioxidant puternic, care ajuta la inhibarea dezvoltarii celulelor canceroase. Melatonina stimuleaza si productia de anumite celule albe care ataca tumorile canceroase.
Cercetatorii sunt de parere ca expunerea excesiva la sursele de lumina artificiala suprima productia de melatonina, slabeste sistemul imunitar si afecteaza ceasul biologic natural al organismului.
Protejeaza pielea de efectele nocive ale razelor solare
Razele ultraviolete se impart in raze VA, UVB si UVC. Expunerea la razele UV este legata de numeroase afectiuni ale pielii. Razele UVA si UVB sunt responsabile pentru imbatranirea premtura a tenului si cancerul de piele.
In sezonul rece nivelul razelor ultraviolete scade dramatic, ceea ce reduce riscul de arsuri solare.
Imbunatateste calitatea somnului
Lumina, atat cea naturala, cat si ceea artificiala, este principalul factor care afecteaza calitatea somnului. Astfel, lunile mai intunecate din sezonul rece sunt ideale pentru un somn odihnitor.
In timpul unui somn odihnitor, creierul isi consolideaza experientele din timpul zilei. Tot acum sunt imbunatatite si memoria si abilitatea de a invata, in timp ce corpul inlocuieste vechile celule cu unele noi, care ofera energie organelor si muschilor.
Astfel, cu cat dormi mai mult si mai bine in timpul noptii, cu atat vei fi mai motivat si mai putin stresat de-a lungul zilei. Inainte de a merge la culcare, asigura-te ca sunt inchise toate sursele de lumina.
Imbunatateste alimentatia
Intunericul imbunatateste alimentatia si obiceiurile noastre alimentare din timpul zilei. Astfel, vom evita gustarile tarzii si nesanatoase. Persoanele care sunt expuse la lumina puternica in timpul noptii au un apetit alimentar crescut, ceea ce duce la acumularea de kilograme in plus.
Intunericul este un semnal natural ca avem nevoie de somn. In schimb, lumina este semnalul pentru activitati. Pentru a avea energia necesara, organismul are nevoie de mancare. Ignorarea acestor semnale duce la obiceiuri alimentare proaste.
Gustarile tarzii au un efect negativ si asupra unor hormoni precum leptina, cortizolul sau insulina, care influenteaza apetitul si nivelul de zahar din sange. In timp, metabolismul incetineste, iar apetitul pentru alimente nesanatoase creste.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre