Infectiile urinare, mai frecvente vara: 7 moduri prin care le previi
history_edu ele.ro calendar_month 02 Iul 2012, 14:35
Infectiile urinare tind sa fie mai frecvente vara, cand organismul tau se deshidrateaza mai repede si favorizeaza acumularea de bacterii la nivelul vezicii. Aproximativ o femeie din doua se confrunta cu aceasta problema de-a lungul vietii, iar temperaturile ridicate favorizeaza inmultirea bacteriilor in tractul urinar. Cateva moduri prin care sa previi infectiile urinare te pot tine departe de neplaceri in vacanta.
Simti nevoia de a urina mai des, insa elimini doar cateva picaturi? Ai un disconfort suparator si ti se pare ca vezica nu s-a golit complet dupa ce ai folosit toaleta? Atunci este foarte posibil sa te fi ales cu o infectie urinara, una dintre cele mai frecvente afectiuni specifice verii.
De ce sunt comune infectiile urinare vara?
Infectiile urinare sunt comune in perioada de vara din pricina caldurii excesive, care iti deshidrateaza organismul mai mult decat in alte anotimpuri si ajuta bacteriile sa se inmulteasca in vezica urinara.
Neplacerile de acest tip se petrec de multe ori in vacanta, cand pofta de distractie te face sa uiti ca este important sa bei suficiente lichide si sa iti golesti vezica frecvent. Deliciile culinare condimentate sau alcoolul modifica PH-ul urinei, spre bucuria microorganismelor care isi fac de cap in zona ta intima.
Iata care sunt metodele de prevenire a infectiilor urinare pe timpul verii:
1. Hidratarea
Nu uita sa bei minimum 1,5 litri de apa in fiecare zi. Vara, urina ta este mai concentrata decat de obicei (corpul elimina "cu masura" lichidul din cauza caldurii), de aceea este esential sa elimini continutul vezicii la 1-2 ore distanta, consumand multa apa, fructe apoase si alimente zemoase.
Taie de pe lista bauturile acidulate, ceaiul negru si verde, cafeaua si alcoolul. Ele nu faciliteaza evacuarea microbilor din tractul urinar.
2. Vestimentatia
Poarta, fara exceptie, doar lenjerie intima din bumbac, care lasa pielea sa respire. Materialele sintetice provoaca umiditate si caldura in zona intima, adica exact conditiile de inmultire pentru microbi. Din acelasi motiv, pantalonii foarte stramti sunt de evitat pe canicula.
3. Urinarea frecventa
Pe cat posibil, urineaza imediat ce simti nevoia sa o faci. Cand iti fortezi corpul sa tina urina in vezica, le dai bacteriilor un ragaz suficient sa isi intemeieze familii, sa aiba urmasi si sa iti "daruiasca" o infectie pe care sa nu o uiti usor.
4. Igiena
Exista doua reguli de baza in ceea ce priveste igiena necesara prevenirii infectiilor urinare. Sterge-te intotdeauna din fata spre spate dupa ce mergi la toaleta si spala-ti regiunea genitala inainte si dupa ce faci dragoste. In acest mod, eviti raspandirea bacteriilor catre uretra, locul in care incepe sa se extinda infectia.
Evita sapunul si gelul de dus parfumate, deoarece contin substante iritante pentru zona ta delicata.
5. Costumul de baie
Investeste intr-un costum de baie prevazut cu o portiune de bumbac in zona vulvei (nisipul, apa de mare si praful mijlocesc formarea infectiilor). Spala-l dupa fiecare utilizare!
6. Sucul de merisor
Merisorul este un antibiotic natural pentru tractul urinar, de aceea este ideal sa consumi acest fruct-minune cat mai des pe timpul verii (300 ml de suc zilnic). Te poti bucura de beneficiile lui si sub forma de supliment alimentar, tablete sau tinctura.
7. Contraceptivele
Contraceptivele locale (spermicidele, diafragma etc) cresc riscul dezvoltarii cistitelor. Discuta cu medicul tau si alege un alt tip de protectie daca esti activa sexual.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre