Merele, periculoase pentru dinti?

Merele, periculoase pentru dinti?
  calendar_month        
Merele sunt de patru ori mai periculoase pentru dinti decat bauturile carbogazoase, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la King`s College din Londra. Si vinul si berea blonda sunt la fel de daunatoare pentru smaltul dintilor.

La fel de periculoase pentru dantura ca si merele sunt si vinul si berea blonda, care maresc riscul de eroziune dentara. Grapefruitul si ceapa murata, consumate cu moderatie, sunt insa benefice pentru dantura.





Atentie la cum mananci!

"Nu este vorba numai despre ce mancam, ci si despre cum mancam", declara profesorul David Bartlett, coordonatorul studiului.

"Medicii au dreptate atunci cand recomanda consumul de mere, deoarece acestea te ajuta sa iti cureti dantura, atunci cand nu te poti spala pe dinti. Daca insa le mananci incet, acidul acestor fructe distruge structura dintelui. Bauturile care sunt in mod obisnuit asociate cu eroziunea dantura nu sunt atat de periculoase precum acidul din mere. Rezultatele studiului arata ca trebuie sa fim mult mai atenti la fructele si legumele pe care le consumam decat la bauturile carbogazoase", a mai adaugat cercetatorul.

Pentru acest studiu, cercetatorii au urmarit legatura intre structura dintelui si dieta a peste 1000 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani.

Acestia au studiat distrugerea suprafetei smaltului dentar si a dentinei, principala structura de sustinere a dintelui de sub smalt. Cercetatorii au comparat aceste rezultate cu dieta subiectilor.

Persoanele care consumau mere in mod frecvent erau mult mai predispusi la eroziunea dentara, in timp ce bauturile carbogazoase nu aveau riscuri aditionale.

Merele contin si cantitati mari de zahar, care contribuie la marirea nivelului de acid din cavitatea bucala.

Si sucurile de fructe si berea maresc riscul de distrugere a smaltului dentar si favorizeaza afectiunile gingivale.

Cum protejezi dantura de acizii din fructe

"Fructele contin cantitati mari de acid si zahar care pot afecta structura dintilor. Nu descurajez insa consumul de fructe si sucuri naturale, care au intradevar numeroase beneficii pentru organismul uman", a declarat medicul nutritionist Glenys Jones.

Aceasta recomanda asocierea fructelor cu lapte sau o felie de branza. Aceste produse contin calciu, care neutralizeaza acidul. Ajuta de asemenea sa bei si un pahar de apa dupa ce ai mancat un mar. In acest fel sunt indepartate substantele acide din cavitatea bucala.

O alta metoda de a evita acumularea de acid in cavitatea bucala este sa bei sucurile cu un pai. In acest fel iti vei proteja dantura si vei preveni carierea dintilor.

Perierea dintilor dupa consmul de alimente bogate in acizi este o alta masura recomandata de medicii stomatologi. Spalatul pe dinti ajuta la crearea unei bariere intre alimentele consumate si dinti.

Pentru a preveni eroziunea dentara este indicat sa iti clatesti gura cu bicarbonat de sodiu, care reduce aciditatea din cavitatea bucala. De asemenea, consuma cat mai rar fructe citrice si hidrateaza-te pe tot parcursul zilei.

Foloseste o periuta de dinti delicata, care sa nu afecteze structura dintelui si gingiile.

Autor: Mihaela Rotaru
Recomandari