Narcolepsia - atunci cand adormim in picioare

Narcolepsia - atunci cand adormim in picioare
  calendar_month        
Chiar daca petrec nopti lungi de somn, narcolepticii au tendinta de a adormi in mijlocul unei intalniri sau vizionand un film la cinema. Aceasta tulburare de somn se poate dovedi un adevarat handicap social.

Ce este narcolepsia?

Este o tulburare de somn care se caracterizeaza prin adormirea incontrolabila si imediata in mijlocul unei activitati diurne. Aproape 1 persoana la 200 000 este victima narcolepsiei. Multi bolnavi o ignora, cu atat mai mult cu cat boala este greu de diagnosticat.

Narcolepsia se declanseaza adesea la varsta adolescentei sau la tanarul adult si poate dura toata viata.

Care sunt cauzele?

Nu se cunosc cauzele narcolepsiei. In schimb, studiile demonstreaza caracterul familial al acestei boli.

Care sunt simptomele?

Simptomul principal, care iti da imediat de gandit, este adormitul instantaneu, incontrolabil, ce poate aparea in orice circumstanta. Aceste sieste inopinate dureaza in general o jumatate de ora, dupa care bolnavul se trezeste singur.

Aceste episoade apar in general de mai multe ori pe zi si sunt insotite si de alte simptome diferite de la pacient la pacient, fapt care face aceasta boala dificil de diagnosticat.Cataplexia este impresionanta. Bolnavul isi pierde brusc tonusul muscular si se poate prabusi in mijlocul activitatii, el nu isi pierde totusi cunostinta. Aceste crize de cataplexie sunt adesea declansate de emotiile puternice, pozitive sau negative.

Paralizia brutala si temporara poate interveni de asemenea, in timpul somnului sau la trezire. Pacientul incearca degeaba sa se miste. Simptomele dispar de la sine in cateva minute.

Anumite persoane, victime ale narcolepsiei, descriu de asemenea halucinatii foarte realiste in timpul somnului.

Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul se stabileste in principal pe baza simptomelor descrise de pacient. In absenta certitudinii, medicul poate de asemenea sa ceara o electroencefalograma: aceasta va arata ca persoana narcoleptica va cadea direct in faza de somn paradoxal si nu in faza I a somnului, cum se intampla la majoritatea oamenilor.

Care este evolutia bolii?

Narcolepsia poate dura pana la finalul vietii. Ea nu este o boala grava in sine, dar poate avea consecinte dezastruoase daca se adorme intr-un loc sau intr-un moment in care este nevoie de atentie. Aceasta boala impune vigilenta asupra activitatilor pacientului si anumite activitati sau meserii ii pot fi interzise (sofatul de exemplu).

Care este tratamentul?

In prezent nu exista tratament care poate vindeca narcolepsia. Anumite medicamente pot insa sa reduca somnolenta si riscurile de siesta intempestiva: amfetaminele si alte stimulante pot fi prescrise, dar si antidepresive uneori.

O igiena de viata ireprosabila, cu sieste regulate, poate ajuta la petrecerea unei vieti cat mai active si normale.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ce sa faci c-un milion
  • person

    "incearca sa fii un om mai bun... e asa placut..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right