Oboseala si somnolenta: cauze surprinzatoare!

Oboseala si somnolenta: cauze surprinzatoare!
  calendar_month        
Oboseala si starea de somnolenta se datoreaza in general lipsei de somn, dietei dezechilibrate, deshidratarii, abuzului de cafea sau anemiilor. Acestea sunt cauze binecunoscute, dar mai sunt alte cateva motive de oboseala mai putin evidente: infectiile ginecologice, alergiile alimentare sau hipotiroidia.

Apneea in somn

Unii oameni cred ca dorm indeajuns, insa apneea in somn le strica planurile. Aceasta afectiune opreste pentru scurt timp respiratia persoanei care doarme. Fiecare intrerupere il trezeste pe cel afectat din somn pentru un moment, dupa care acesta adoarme la loc si nu-si mai aminteste dimineata nimic. Rezultatul: desi bolnavul petrece 8 ore in pat, el nu doarme suficient. Afectiunea poate fi ameliorata prin slabit si renuntarea la fumat.

Depresia

Ai impresia ca depresia este doar o boala psihica? Ea are si numeroase simptome fizice: oboseala , dureri de cap, pierderea apetitului.

Hipotiroidie

Tiroida este o glanda mica situata la baza gatului. Ea controleaza metabolismul, adica viteza cu care organismul transfroma hrana in energie. Cand glanda este lenesa, metabolismul functioneaza si el incet, ducand la acumularea de kilograme si oboseala.

Infectii ginecologice ascunse

Daca ai avut vreodata o infectie urinara, stii probabil cum e senzatia acelei dureri usturatoare si nevoia de a urina continuu. Insa infectia nu se anunta mereu prin semne atat de evidente. In unele cazuri, oboseala poate fi singurul simptom. Un test de urina poate confirma rapid o astfel de infectie.

Diabetul

Bolnavii de diabet au nivele anormal de mari de zahar in sange, care raman neconvertite in energie. Rezultatul este ca organismul ramane nehranit. Daca nu-ti poti explica oboseala, cere-i medicului sa te testeze de diabet.

Bolile cardiovasculare

Cand oboseala se manifesta in timpul activitatilor diurne, cum ar fi in timpul treburilor gospodaresti, poate fi un semn ca inima nu mai tine pasul. Daca observi ca e din ce in ce mai greu sa faci treburi care odata pareau usoare, mergi la medic.

Alergiile alimentare

Unii medici cred ca alergiile alimentare ascunse provoaca somnolenta. Daca oboseala se intensifica dupa mese, s-ar putea sa ai o usoara intoleranta la ceea ce mananci, dar nu indeajuns de puternica pentru a-ti provoca mancarimi sau bube.


Autor: Nuage

Recomandari