Ortorexia nervoasa

Ortorexia nervoasa
  calendar_month        
Ortorexia nervoasa este o tulburare de comportament alimentar, aparuta recent. Bolnavii sunt extrem de preocupati de mancarea sanatoasa si se considera superiorii acelora care mananca normal.

Cuvantul ortorexie vin din grecescul "ortho" (drept) si "orexie" (apetit). Bolnavii sunt foarte mult influentati de toate discutiile despre alimentatia sanatoasa din ultima vreme, si respecta cu strictete reguli precum: evitarea zaharului, care e rau pentru sanatate, sau consumul de fructe si legume la fiecare masa, pentru ca acestea ne protejeaza de cancer.

Aceste recomandari sunt luate de bune de unele persoane care, dintr-o data, se incapataneaza sa le respecte, astfel incat sunt obligati sa-si petreaca mult timp planificandu-si mesele, ceea ce constituie o tulburare de comportament alimentar.

"Puritatea dietetica" este crezul acestor bolnavi. Ei ajung sa creada atat de mult in principiile alimentare sanatoase incat incep sa se simta superiori celorlalti (pe plan alimentar), erijandu-se in consilieri alimentari.

Dr. Bratman, unul dintre primii specialisti care a descris aceasta boala, are o fraza teribila pentru a-i descrie pe pacientii lui: "cineva care isi petrece zilele mancand tofu si biscuiti cu quinoa se simte dintr-o data atat de merituos ca si cum si-ar fi consacrat viata in scopul ajutorarii celor fara adapost".

Preocuparea alimentara a ortorexicilor este de ordin calitativ, nu cantitativ: aceste persoane nu se ingrijoreaza de silueta lor, ele vor doar sa aiba o alimentatie sanatoasa. Ei merg pana-ntr-acolo incat isi planifica mesele salvatoare atunci cand stiu ca nu vor manca acasa sau ca nu vor putea controla meniul. Iar atunci cand "dau gres", ortorexicii isi restrictioneaza si mai mult alimentatia, pentru a "repara" greseala.

Testul Dr. Bratman

Dr. Bratman a conceput urmatorul chestionar pentru toti cei care se intreaba daca nu cumva sufera si ei de ortorexie. Cu ajutorul lui, te poti diagnostica singura!

Te gandesti mai mult de 3 ori pe zi la regimul alimentar?
Iti planifici mesele cu cateva zile in avans?
Valoarea nutritionala a meselor este mai importanta pentru tine decat placerea de a le degusta?
Calitatea vietii tale s-a degradat, in timp ce calitatea hranei tale s-a ameliorat?
In ultima vreme ai devenit mai exigenta cu tine insati?
Stima de sine este hranita de vointa ta de a manca sanatos?
Ai renuntat la alimente care iti placeau in favoarea alimentelor sanatoase?
Regimul alimentar iti deranjeaza iesirile in oras, te indeparteaza de familie si de prieteni?
Ai un sentiment de vinovatie cand te abati de la regim?
Te simti in pace cu propria persoana si crezi ca te controlezi bine atucni cand mananci sanatos?

Daca raspunzi Da la 4-5 intrebari, vei afla ca esti preocupata de alimentatia ta si ar fi bine sa ai o atitudine mai relaxata.

Daca raspunzi cu Da la toate intrebarile, e clar ca esti complet obsedata de mancarea sanatoasa.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cine esti?
  • person

    "o zi superba￯ a￯ncepe a￯ntotdeauna cu dumnezeu!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right