Osteoporoza: 8 sfaturi pentru 2009

Osteoporoza: 8 sfaturi pentru 2009
  calendar_month        
Nu putem controla toti factorii care contribuie la dezvoltarea fracturilor osteoporotice, dar putem face anumite lucruri pentru a ne intari si a ne pastra oasele in stare buna. Iata care sunt cele 8 sfaturi de pus in practica!

1. Nutrimente vitale: Mentine-ti o dieta sanatoasa care sa-ti confere nutrimente pentru sustinerea oaselor, precum potasiul, magneziul, fosforul, calciul si vitamina D.

2. Activitatea fizica: Fa cel putin 30 de minute pe zi de activitate fizica care sa-ti intareasca oasele. Include in program atat exercitii de suport al propriei greutati (jogging, mers alert), cat si exercitii de rezistenta.

3. Nu fuma: Fumatorii pierd masa osoasa mai repede si au un risc mai ridicat de fracturi.

4. Cunoaste-ti riscul: Fa-ti un screening de osteoporoza prin densitometrie osoasa cel tarziu la 65 de ani (mai devreme daca ai probleme de sanatate sau iei medicamente care favorizeaza demineralizarea osoasa).



5. Ia in considerarea tratamentele pentru pastrarea masei osoase: Femeile la menopauza care au suferit o fractura sau care au un scor al densitatii minerale osoase (BMD, DMO) mai mic sau egal cu 2.5 ar trebui sa ia in considerare tratamentul pentru osteoporoza.

6. Fii constienta de legatura dintre oase si depresie: Cercetatorii au gasit dovezi despre aceasta legatura. De exemplu, femeile cu un istoric de depresie majora au densitatea osoasa mai scazuta si nivele mari de cortizol, un hormon care favorizeaza pierderea masei osoase. Daca te tratezi de depresie, intreaba-ti medicul daca e cazul sa-ti faci si o densitometrie osoasa.

7. Mentine-ti o greutate sanatoasa: Indicele de masa corporala mai mic de 21 constituie un factor de risc pentru osteoporoza . De asemenea, daca slabesti in perioada tranzitorie a menopauzei, esti mai predispusa la osteoporoza. Evita dietele foarte hipocalorice si dietele care elimina complet unele grupe alimentare.

8. Evita caderile: Ai grija sa nu lasi lucruri de care te poti impiedica pe podea si fii cu ochii in patru pe unde calci.

Fa-ti testul aici si afla daca esti in categoria de risc in ceea ce priveste osteoporoza!

Recomandari